Chlebek czekoladowo bananowy
Przepis na przepyszny chlebek czekoladowo bananowy. Smak czekolady świetnie pasuje do smaku bananów. Ciasto proste i szybkie w wykonaniu.
Zapraszam do moich innych przepisów na ciasta oraz na Instagram.
Chlebek czekoladowo bananowy
keksówka
12/25 cm30
minut55
minutKuchnia: polska / Potrawa: ciasto / Stopień trudności: łatwe
Do przyrządzenia ciasta najlepiej nadają się bardzo dojrzałe banany, takie z czarną skórką. Ciasto według tego przepisu będzie średnio słodkie, jeżeli lubisz słodkie, to dodaj cukru. Szklanka moja ma 250 ml pojemności.
Składniki
3 dojrzałe banany
200 ml mleka – 0,8 szklanki
3 jajka
100 ml oleju rzepakowego – 1/2 szklanki
300 g mąki tortowej – 2 szklanki
50 g cukru
2 kopiaste łyżeczki proszku do pieczenia
8 g cukru wanilinowego – 1/2 opakowania
1 łyżka kakao
100 g czekolady gorzkiej lub deserowej – 1 tabliczka
Chlebek czekoladowo bananowy – przepis
- Wlej do rondelka 200 ml mleka i wkrusz całą czekoladę. Podgrzewaj na małej mocy palnika do momentu rozpuszczeni się czekolady. Wymieszaj roztwór i odstaw do wystygnięcia.
- Do miski przesiej 300 g mąki, wsyp 50 g cukru, cukier wanilinowy oraz kakao. Wszystkie suche składniki dokładnie wymieszaj.
- Obierz banany ze skórki i rozgnieć dokładnie widelcem na miazgę.
- Wbij do drugiej miski jajka i wlej olej. Wymieszaj starannie rózgą. Dodaj rozgniecione banany oraz mleko z czekoladą i wymieszaj.
- Nagrzej piekarnik do 170℃. Grzanie góra/dół. Keksówkę o wymiarach 25/12 cm wysmaruj olejem lub wyłóż papierem do pieczenia.
- Wlej wymieszane mokre składniki do miski z suchymi. Wymieszaj rózgą tylko do momentu połączenia składników. Przełóż ciasto do formy. Wyrównaj wierzch i wstaw do nagrzanego piekarnika.
- Piecz 50 -55 minut. Sprawdzaj, czy góra się nie zapieka, jeżeli tak to przykryj folią aluminiową. Na koniec pieczenia sprawdź patyczkiem, czy ciasto jest upieczone. Wyjmij ciasto z formy i ostudź na kratce.