Muffinki czekoladowe z masą serową
Bardzo smaczne muffinki czekoladowe z masą serową z twarogu i jogurtu greckiego. Przepis prosty i szybki w wykonaniu.
Zapraszam do moich przepisów na inne ciasta oraz na Instagram.
Muffinki czekoladowe z masą serową
12
muffinek30
minut25
minutW przepisie można masło zamienić na olej. Muffinki według tego przepisu będą średnio słodkie, jeżeli lubisz słodkie ciasto, to dodaj cukru. Szklanka moja ma 250 ml pojemności. Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Z tego przepisu wyszło mi 12 babeczek.
Składniki
Ciasto czekoladowe
100 g masła – 1/2 kostki
100 g czekolady gorzkiej lub deserowej
2 jajka
60 g cukru – 1/3 szklanki
80 g mąki tortowej – 1/2 szklanki
7 g kakao
8 g cukru wanilinowego – 1/2 opakowania
szczypta soli
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczeniaMasa serowa
100 g twarogu półtłustego
100 g jogurtu greckiego – może być inny gęsty
1 jajko
1 łyżka cukru
10 g budyniu waniliowego
starta skórka z cytryny lub olejek cytrynowy
2 łyżeczki cukru wanilinowego
Muffinki czekoladowe z masą serową – przepis
- Masa serowa
- Włóż do miski twaróg i jogurt grecki. Wymieszaj składniki za pomocą miksera lub blendera, tak by nie było grudek.
- Wbij do miski jajko. Dodaj cukier, cukier wanilinowy i startą skórkę z cytryny. Wsyp 10 g proszku budyniowego. Wszystkie składniki wymieszaj dokładnie rózgą.
- Ciasto czekoladowe
- Zagotuj w garnku wodę. Włóż do miseczki masło i połamaną tabliczkę czekolady. Ustaw miseczkę w garnku nad gotującą się wodą. Trzymaj do momentu, rozpuszczenia się masła i czekolady. Zdejmij miskę i wymieszaj tłuszcz z czekoladą.
- Wsyp do miski 80 g mąki, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, oraz 7 g kakao. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj rózgą.
- Do miski wbij 2 jajka. Wsyp 60 g cukru oraz cukier wanilinowy. Ubij jajka z cukrem i solą na jasną, puszystą masę. Dodaj do ubitych jajek przestudzoną masę czekoladową i wymieszaj rózgą. Wsyp suche składniki i wymieszaj ręcznie tylko do połączenia składników.
- Wyłóż papilotkami formę do muffinek. Włóż łyżką do każdej papilotki ciasto czekoladowe do 3/4 wysokości. Porada: maczaj łyżkę w ciepłej wodzie, gdyż ciasto jest dość lepiące. Na wierzch połóż masę serową. Lekko wymieszaj ser z ciastem, by uzyskać efekt marmurka.
- Nagrzej piekarnik do 170℃. Grzanie góra/dół. Wstaw formę do piekarnika. Piecz 25 – 30 minut. Sprawdzaj, czy góra się nie zapieka, jeżeli tak to przykryj folią aluminiową. Na koniec pieczenia sprawdź patyczkiem, czy ciasto jest upieczone. Wyjmij muffinki i ostudź na kratce.