Yorkshire pudding
|

Yorkshire pudding – przepis

Yorkshire pudding to klasyczne danie kuchni angielskiej. Robi się go z ciasta podobnego do ciasta naleśnikowego. Smakuje wybornie z na słodko jak i słono.

Zapraszam do moich innych przepisów mącznych oraz na Instagram.

Yorkshire pudding – przepis

Recipe by Marek
Ilość porcji

8

puddingów
Czas przygotowania

15

minut
Czas pieczenia

25

minut

Kuchnia: angielska / Potrawa: pudding / Stopień trudności: łatwe

Przepis zaczerpnąłem ze strony https://www.jamieoliver.com/. Zmieniłem ilość składników.
Yorkshire pudding to świetne danie na śniadanie lub kolację. Ja uwielbiam pudding z serkiem jogurtowym i dżemem truskawkowym, ale również jest smaczny z wędliną i warzywami. Puddingi piekłem w formie do muffinek o średnicy 7 cm. Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Szklanka moja ma 250 ml pojemności.

Składniki

  • 125 g mąki tortowej-4/5 szklanki

  • 3 jajka

  • 150 ml mleka 3,2% tłuszczu-0,6 szklanki

  • 2 szczypty soli

  • olej rzepakowy do wysmarowania form

Wskazówki

  • Przygotuj składniki w temperaturze pokojowejskładniki
  • Za pomocą pędzelka wysmaruj dobrze 8 foremek olejem. Nagrzej piekarnik do 190℃. Wstaw formę do piekarnika na 15 minut.Forma wysmarowana olejem
  • Wbij do miski 3 jajka. Wlej mleko. Ubij trzepaczką lub za pomocą miksera jajka. Wlej mleko. Posól i dokładnie wymieszaj z masą jajeczna. Przesiej do miski mąkę. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj. Ciasto powinno być gładkie i bez grudek. Konsystencja ciasta naleśnikowego.Ciasto na pudding
  • Przelej ciasto do dzbanka. Będzie Ci łatwiej wlewać je do gorących foremek.Ciasto w dzbanku
  • Ostrożnie wyjmij formę i postaw na podstawce. Nie wyłączaj piekarnika. Wlewaj do foremek masę puddingową do połowy wysokości. Wstaw formę do piekarnika. Piecz przez 25 minut. Po tym czasie powinny być złociste i chrupiące oraz ładnie wyrośnięte.Yorkshire pudding
  • Podawaj ciepłe z dodatkiem serków, dżemów, wędlin lub warzyw.

Podobne wpisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *