Ciasto drożdżowe

Ciasto drożdżowe – przepis podstawowy

Ciasto drożdżowe to klasyka wśród wszystkich ciast. Pulchne, z maślaną kruszonką i rodzynkami, a do tego kubek kakao i już przeniosłeś się w czas dzieciństwa.

Pokażę Ci jak w prosty sposób zrobić ciasto drożdżowe, które będzie podstawą do stworzenia przepysznych placków drożdżowych z owocami, słodkich bułek z nadzianiem, strucli czy kołaczy. Jest to sprawdzony przepis, który zawsze się udaje. Używamy go od wielu lat w naszej rodzinie. Zapraszam do moich innych przepisów na ciasta oraz na Instagram.

Ciasto drożdżowe – przepis podstawowy

Czas przygotowania

30

minut
Czas rośnięcia ciasta

60-90

minut

Wszystkie składniki muszą być w temperaturze pokojowej. Optymalna temperatura dla fermentacji drożdży piekarskich wynosi od 25-32oC. Jajek nie dodawaj bezpośrednio do ciasta, wybij na spodek i dopiero po sprawdzeniu świeżości możesz je użyć. Ciasto drożdżowe można robić z mąki tortowej typ 450, wrocławskiej lub poznańskiej typ 500 może być również mąka luksusowa typ 550. Polecam mąkę typu 500 lub 550.
Szklanka moja ma pojemność 250 ml.

Składniki

  • 500 g mąki typ 500 lub 550-3 i 1/4 szklanki

  • 100 g cukru-0,4 szklanki

  • 8 g cukru wanilinowego-1/2 paczki 16 gramowej

  • 40 g świeżych drożdży, lub 14 g drożdży suchych- 2 opakowania

  • 2 żółtka

  • 1 całe jajko

  • 100 g masła-1/2 kostki

  • 230 ml mleka- niecała szklanka

  • szczypta soli

Ciasto drożdżowe – przepis podstawowy

  • Przygotuj miskę do mieszania ciasta. Dwa rondelki do podgrzania mleka i rozpuszczenia masła. Sito do przesiania mąki. Spodek, na który będziesz wybijać jajka.
  • Podgrzej w rondelku 230 ml mleka. Rozpuść pół kostki masła. Przesiej do miski 500 g mąki. Dodaj 100 g cukru, zostaw łyżkę do zaczynu. Wsyp pół paczki cukru wanilinowego. Posól szczyptą soli. Wszystkie składniki w misce wymieszaj łyżką.
  • Jeżeli użyjesz drożdży świeżych, to musisz przygotować zaczyn. Na środku miski zrób wgłębienie. Pokrusz tam drożdże. Posyp je łyżką cukru. Wlej trochę ciepłego mleka i delikatnie wymieszaj z mąką. I w ten sposób zrobiłeś zaczyn do ciasta drożdżowego bez używania dodatkowych naczyń. Jeżeli drożdże są świeże, to zaczynają pracować momentalnie. Gdy zdecydujesz się na drożdże suche, wsyp zawartość 2 torebek i wymieszaj z mąką w misce. Nie musisz robić zaczynu.Zaczyn
  • Oddziel 2 żółtka od białek i dodaj do miski. Trzecie jajko wybij na spodek i przelej do żółtek w misce. Wlej do miski pozostałe ciepłe mleko. Wymieszaj ciasto. Możesz zrobić to ręcznie lub za pomocą miksera z hakiem. Mieszaj, do momentu aż ciasto będzie gładkie i zacznie odchodzić od ręki lub od ściany miski miksera. Ja mieszam ręcznie. Lubię czuć, jak ciasto pod ręką zmienia swoją konsystencję. Składniki ciasta
  • Po wstępnym wymieszaniu ciasta dodaj połowę rozpuszczonego masła. Mieszaj ciasto do momentu, gdy wchłonie tłuszcz, po czym dodaj resztę masła i mieszaj dalej. Gdy całe masło zostanie wchłonięte, pozostaw ciasto na kilka minut, by odpoczęło, następnie chwile pomieszaj. Przykryj miskę ściereczką i odstaw ciasto do wyrastania. Z naszego przepisu uzyskasz kilogram ciasta.Wymieszane ciasto
  • Są dwie metody wyrastania ciasta drożdżowego. Na ciepło i na zimno. Ja częściej stosuję tę drugą. Jeżeli decydujesz się na pierwszą metodę, proponuję wykorzystać piekarnik z zapaloną żarówką. Ciasto drożdżowe będzie miało tam optymalne warunki do wyrastania. Czas, gdy ciasto podwoi swą objętość, zazwyczaj wynosi od 60 do 90 minut. Drugi sposób polega na przykryciu miski folią spożywczą i schowaniu jej do lodówki na 8 godzin (cała noc).
    Metoda ta ma jedną zaletę, której nie ma pierwsza, możesz z rana szybko zrobić drożdżowy wypiek. W ten sposób mile zaskoczysz swoją rodzinę, gdy do śniadania podasz np. świeże pulchniutkie drożdżówki.
    Jest to bazowe ciasto do wyrobu różnych wypieków drożdżowych.
    Ciasto drożdżowe

Podobne wpisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *