Muffinki z truskawkami
|

Muffinki z truskawkami

Muffinki z truskawkami to przepyszne babeczki polane lukrem z białej czekolady i jogurtu ze świeżą truskawką na wierzchu. Zrobisz je w kilkanaście minut.

Zapraszam do moich innych przepisów na ciasta oraz na Instagram.

Muffinki z truskawkami

Recipe by Marek
Ilość porcji

12

babeczek
Czas przygotowania

20

minut
Czas pieczenia

30

minut

Kuchnia: amerykańska Danie: babeczki Stopień trudności: łatwe

Ciasto nie jest zbyt słodkie, jeżeli lubisz słodsze, dodaj więcej cukru. Wszystkie składniki muszą być o temperaturze pokojowej. Szklanka moja ma 250 ml pojemności.

Składniki

  • 24 średnie truskawki

  • 320 g mąki tortowej 450 – 2 szklanki

  • 100 g cukier – mniej niż pól szklanki

  • 8 g cukier wanilinowy – 1/2 porcji

  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

  • 200 ml mleka – 0,8 szklanki

  • 2 jajka

  • 1/2 szklanki oleju

  • 1/2 tabliczki białej czekolady

  • 2 łyżki jogurtu naturalnego

Muffinki z truskawkami-przepis

  • Truskawki umyj pod bieżącą wodą. Usuń szypułki i osusz papierowym ręcznikiem. Odstaw.Umyte i odszypułkowane truskawki
  • Przesiej do miski 320 g mąki, dodaj 100 g cukru, 8 g cukru wanilinowego, 2 łyżeczki proszku do pieczenia. Wszystkie składniki suche na muffinki truskawkami wymieszaj rózgą.Suche składniki
  • Wbij do miski 2 jajka, wlej 200 ml mleka i pół szklanki oleju. Mokre składnikiWszystkie składniki mokre na muffinki z truskawkami wymieszaj rózgą.Połączone mokre składniki
  • Wymieszaj rózgą składniki suche z mokrymi, tylko do połączenia.Ciasto na muffinki z truskawkami
  • Nagrzej piekarnik do 180℃, grzanie góra/dół. Formę do muffinek wyłóż papilotkami. Nałóż ciasto do 1/2 wysokości papilotek. Przekrój 12 truskawek wzdłuż na pół. Ułóż połówki na wierzchu ciasta w papilotkach. Forma z muffinkamiWstaw blachę do nagrzanego piekarnika. Piecz od 25 do 30 minut, do suchego patyczka. Jeżeli góra będzie się szybko rumienić, przykryj folia aluminiową. Upieczone muffnki z truskawkami wystudź na kratce.Upieczone muffinki z truskawkami
  • W naczyniu rozpuść połowę białej czekolady, dodaj 2 łyżki jogurtu naturalnego i wymieszaj. Lukier z białej czekoladyPolej powstałym lukrem każdą muffinkę. Na wierzchu postaw truskawkę.Muffinki z truskawkamiMuffinki z truskawkami

Podobne wpisy