Muffinki z truskawkami
Muffinki z truskawkami to przepyszne babeczki polane lukrem z białej czekolady i jogurtu ze świeżą truskawką na wierzchu. Zrobisz je w kilkanaście minut.
Zapraszam do moich innych przepisów na ciasta oraz na Instagram.
Muffinki z truskawkami
12
babeczek20
minut30
minutKuchnia: amerykańska Danie: babeczki Stopień trudności: łatwe
Ciasto nie jest zbyt słodkie, jeżeli lubisz słodsze, dodaj więcej cukru. Wszystkie składniki muszą być o temperaturze pokojowej. Szklanka moja ma 250 ml pojemności.
Składniki
24 średnie truskawki
320 g mąki tortowej 450 – 2 szklanki
100 g cukier – mniej niż pól szklanki
8 g cukier wanilinowy – 1/2 porcji
2 łyżeczki proszku do pieczenia
200 ml mleka – 0,8 szklanki
2 jajka
1/2 szklanki oleju
1/2 tabliczki białej czekolady
2 łyżki jogurtu naturalnego
Muffinki z truskawkami-przepis
- Truskawki umyj pod bieżącą wodą. Usuń szypułki i osusz papierowym ręcznikiem. Odstaw.
- Przesiej do miski 320 g mąki, dodaj 100 g cukru, 8 g cukru wanilinowego, 2 łyżeczki proszku do pieczenia. Wszystkie składniki suche na muffinki truskawkami wymieszaj rózgą.
- Wbij do miski 2 jajka, wlej 200 ml mleka i pół szklanki oleju. Wszystkie składniki mokre na muffinki z truskawkami wymieszaj rózgą.
- Wymieszaj rózgą składniki suche z mokrymi, tylko do połączenia.
- Nagrzej piekarnik do 180℃, grzanie góra/dół. Formę do muffinek wyłóż papilotkami. Nałóż ciasto do 1/2 wysokości papilotek. Przekrój 12 truskawek wzdłuż na pół. Ułóż połówki na wierzchu ciasta w papilotkach. Wstaw blachę do nagrzanego piekarnika. Piecz od 25 do 30 minut, do suchego patyczka. Jeżeli góra będzie się szybko rumienić, przykryj folia aluminiową. Upieczone muffnki z truskawkami wystudź na kratce.
- W naczyniu rozpuść połowę białej czekolady, dodaj 2 łyżki jogurtu naturalnego i wymieszaj. Polej powstałym lukrem każdą muffinkę. Na wierzchu postaw truskawkę.