Drożdżowe rogaliki cynamonowe
Polane lukrem cytrynowym drożdżowe rogaliki cynamonowe to przysmak moich wnuków. Sprawdzony i prosty przepis składający się z kilku składników.
Zapraszam do moich innych przepisów na ciasta oraz na Instagram.
Drożdżowe rogaliki cynamonowe
40
rogalików2
godziny20
minut
Kuchnia: polska / Potrawa: rogaliki drożdżowe / Stopień trudności: łatwe
Ciasto proponuję zrobić z mego przepisu na podstawowe ciasto drożdżowe. Wykorzystując ten przepis, zmniejsz składniki o połowę.
Składniki
0,5 kg ciasta drożdżowego
100 g cukru – 1/2 szklanki
2 łyżeczki cynamonu
2 łyżeczki masła
90 g cukru pudru – 3/4 szklanki
sok z cytryny
Drożdżowe rogaliki cynamonowe – przepis
- Rozwałkuj kawałek ciasta. Wytnij okrągły placek. Użyłem do tego tortownicy, za pomocą której wyciąłem okrągły placek.
- Wsyp do szklanki z cukrem 2 łyżeczki cynamonu i dokładnie wymieszaj. Rozpuść masło. Pędzlem posmaruj masłem placek. Rozsyp cukier z cynamonem w miarę równomiernie po placku. Rolką do pizzy potnij placek na 8 równych części.
- Wyjmij jedną wyciętą część i zacznij zwijać od szerszej strony ku wierzchołkowi. Tak otrzymany rogalik lekko zagnij.
- W ten sam sposób zwiń pozostałe. Układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
- Nagrzej piekarnik do 180℃. Grzanie góra/dół. Wstaw blachę z rogalikami do piekarnika. Piecz około 20 minut. Sprawdzaj, czy góra się nie zapieka, jeżeli tak to przykryj folią aluminiową. Upieczone rogaliki ostudź na kratce.
- Wsyp cukier puder do kubka. Wlej 3 łyżki soku z cytryny i zacznij ucierać łyżką lukier. Jeżeli jest gęsty, dodaj soku. Ucieraj kilka minut, aż powstanie płynny lukier. Polej rogaliki lukrem i ułóż na paterze.