Gotowe rogaliki

Drożdżowe rogaliki cynamonowe

Polane lukrem cytrynowym drożdżowe rogaliki cynamonowe to przysmak moich wnuków. Sprawdzony i prosty przepis składający się z kilku składników.

Zapraszam do moich innych przepisów na ciasta oraz na Instagram.

Drożdżowe rogaliki cynamonowe

Recipe by Marek
Ilość porcji

40

rogalików
Czas przygotowania

2

godziny
Czas pieczenia

20

minut


Kuchnia: polska / Potrawa: rogaliki drożdżowe / Stopień trudności: łatwe

Ciasto proponuję zrobić z mego przepisu na podstawowe ciasto drożdżowe. Wykorzystując ten przepis, zmniejsz składniki o połowę.

Składniki

  • 0,5 kg ciasta drożdżowego

  • 100 g cukru – 1/2 szklanki

  • 2 łyżeczki cynamonu

  • 2 łyżeczki masła

  • 90 g cukru pudru – 3/4 szklanki

  • sok z cytryny

Drożdżowe rogaliki cynamonowe – przepis

  • Rozwałkuj kawałek ciasta. Wytnij okrągły placek. Użyłem do tego tortownicy, za pomocą której wyciąłem okrągły placek.Wycięty okrągły placek
  • Wsyp do szklanki z cukrem 2 łyżeczki cynamonu i dokładnie wymieszaj. Rozpuść masło. Pędzlem posmaruj masłem placek. Rozsyp cukier z cynamonem w miarę równomiernie po placku. Rolką do pizzy potnij placek na 8 równych części.Placek posypany cukrem i cynamonem
  • Wyjmij jedną wyciętą część i zacznij zwijać od szerszej strony ku wierzchołkowi. Zwijanie rogalikaTak otrzymany rogalik lekko zagnij.Gotowy rogalik
  • W ten sam sposób zwiń pozostałe. Układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.Zwinięte rogaliki
  • Nagrzej piekarnik do 180℃. Grzanie góra/dół. Wstaw blachę z rogalikami do piekarnika. Piecz około 20 minut. Sprawdzaj, czy góra się nie zapieka, jeżeli tak to przykryj folią aluminiową. Upieczone rogaliki ostudź na kratce.
  • Wsyp cukier puder do kubka. Wlej 3 łyżki soku z cytryny i zacznij ucierać łyżką lukier. Jeżeli jest gęsty, dodaj soku. Ucieraj kilka minut, aż powstanie płynny lukier. Polej rogaliki lukrem i ułóż na paterze.Gotowe rogaliki

Podobne wpisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *