Muffinki czekoladowe z wiśniami
Muffinki czekoladowe z wiśniami to łatwy przepis na wspaniałe ciasto do kawy. Połączenie ciasta czekoladowego z wiśniami to idealna kompozycja smakowa.
Zapraszam do moich innych przepisów na muffinki oraz na Instagram.
Muffinki czekoladowe z wiśniami
12
muffinek30
minut25
minutKuchnia: kuchnia polska / Potrawa: ciasto / Stopień trudności: łatwe
Do ciasta wykorzystałem zajączka czekoladowego, który pozostał ze Świąt Wielkanocnych. Wszystkie składniki w temperaturze pokojowej.
Szklanka moja ma 250 ml pojemności.
Składniki
300 g mąki tortowej – 2 szklanki
100 g cukru – 1/2 szklanki
2 łyżki kakao
8 g cukru wanilinowego 1/2 opakowania
50 g czekolady
110 ml oleju rzepakowego – 1/2 szklanki
1 jajko
250 ml mleka – 1 szklanka
szczypta soli
300 g wiśni
Muffinki czekoladowe z wiśniami – przepis
- Przygotuj wszystkie składniki. Wiśnie umyj pod bieżącą wodą i wydryluj.
- Wlej do naczynia mleko, olej. Wbij jajko. Posól. Wszystkie składniki wymieszaj rózgą.
- Przesiej mąkę przez sito do miski. Dodaj proszek do pieczenia, cukier, sól, cukier wanilinowy i kakao. Czekoladę potnij na drobne kawałki i dodaj do suchych składników. Wymieszaj rózgą tylko do połączenia składników.
- Nagrzej piekarnik do temperatury 200°C. Grzanie góra/dół. Włóż papilotki do muffinkowej formy. Wypełnij do 3/4 wysokości ciastem. Na wierzch połóż 4 wiśnie.
- Wstaw formę do nagrzanego piekarnika. Piecz około 25 minut, do suchego patyczka. Sprawdzaj, czy góra się nie zapieka, jeżeli tak to przykryj folią aluminiową. Upieczone muffinki ostudź na kratce.