Ciasto jogurtowe z truskawkami

Ciasto jogurtowe z truskawkami

Zapraszam na ciasto jogurtowe z truskawkami, bardzo prosty i szybki w przygotowaniu przepis. Dodatek jogurtu sprawi, że ciasto będzie wilgotne i puszyste oraz długo zachowa świeżość.

Zapraszam do moich innych przepisów na ciasta oraz na Instagram.

Ciasto jogurtowe z truskawkami

Recipe by Marek
Ilość porcji

12

porcji
Czas przygotowania

30

minut
Czas pieczenia

60

minut

Kuchnia: polska / Potrawa: ciasto / Stopień trudności: łatwe
Szklanka moja ma 250 ml pojemności.

Składniki

  • 200 g mąki tortowej 450 – 1 i 1/3 szklanki

  • 150 g jogurtu greckiego – 3/4 szklanki

  • 2 jajka

  • 80 g cukru – 0,4 szklanki

  • 70 g oleju rzepakowego – 1/3 szklanki

  • 8 g cukru wanilinowego – 1/2 opakowania

  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

  • 400 g truskawek

  • bułka tarta do oprószenia tortownicy

  • około 25 borówek amerykańskich – opcjonalnie

  • Kruszonka

  • 80 g mąki tortowej – 1/2 szklanki

  • 50 g cukru – 1/4 szklanki

  • 50 g masła – 1/4 kostki

Ciasto jogurtowe z truskawkami – przepis

  • Wsyp do miski 100 g mąki, 3 łyżki cukru i dodaj 2 łyżki miękkiego masła. Połącz palcami wszystkie składniki do momentu, aż powstaną jednolite grudki.
  • Truskawki umyj i usuń szypułki. Osusz ręcznikiem papierowym.Truskawki
  • Przesiej do miski, w której będziesz wyrabiać ciasto mąkę. Dodaj cukier, cukier wanilinowy i proszek do pieczenia. Suche składnikiWszystko wymieszaj. Wbij do miski jajka i roztrzep je rózgą. Dodaj jogurt i wymieszaj razem z jajkami. Mokre składnikiWlej mieszaninę do suchych składników. Wymieszaj rózgą lub szpatułką, tylko do połączenia składników. Ciasto jogurtowe
  • Nagrzej piekarnik do 180℃. Grzanie góra/dół. Tortownicę wysmaruj olejem i oprósz bułką tartą. Przełóż ciasto do formy i wyrównaj wierzch. Ułóż borówki przy brzegu ciasta. Cały środek wypełnij truskawkami. Borówek i truskawek nie wciskaj w ciasto. Wierzch ciasta posyp obficie kruszonką.Truskawki ułożone na cieście
  • Wstaw tortownicę do nagrzanego piekarnika. Piecz ciasto około 55 minut. Po tym czasie sprawdź patyczkiem, czy ciasto jest upieczone. Ciasto w piekarnikuWyjmij upieczone ciasto z tortownicy i odstaw do ostygnięcia.Upieczone ciasto

Podobne wpisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *