Pulpety rybne w sosie warzywnym
Pulpety rybne w sosie warzywnym to świetny pomysł na piątkowy obiad dla całej rodziny. Przepis sprawdzony, prosty i szybki w przygotowaniu.
Zapraszam do moich innych przepisów na dania z ryb oraz na Instagram.
Pulpety rybne w sosie warzywnym
3
porcje30
minut30
minutPulpety wykonałem z mintaja. Jest to ryba dziko żyjąca w północnych morzach. Równie dobrze nadaje się dorsz, miruna, morszczuk, jak również ryby słodkowodne. Kupując rybę, zwróć uwagę, by glazura na filecie była w miarę cienka i przeźroczysta. Filet ryby nie może mieć części wysuszonych. Po rozmrożeniu i odcieknięciu wody mięso ryby powinno być jędrne. Wybieraj grubsze kawałki. Szklanka moja ma 250 ml pojemności.
Składniki
3 średnie filety z mintaja
1 jajko
2 łyżki bułki tartej
1 łyżka skrobi ziemniaczanej
4 średnie pieczarki
2 średnie cebule
1/2 papryki
1 marchewka
1 korzeń pietruszki
kawałek korzenia selera
3 łyżeczki przecieru pomidorowego
1 łyżka keczupu
przyprawy: sól, pieprz czarny, ziele angielskie, liść laurowy, papryka słodka mielona, majeranek
olej do smażenia
3 łyżki mąki
Pulpety rybne w sosie warzywnym – przepis
- Umyj filety w ciepłej wodzie. Rozmroź, odciśnij wodę i osusz ręcznikiem papierowym.
- Warzywa korzeniowe do pulpetów sosie warzywnym obierz i umyj pod bieżącą wodą. Zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Umyj i pokrój w półkrążki paprykę. Pieczarki umyj i pokrój w plasterki. Cebulę obierz i pokrój w piórka. Kawałek cebuli pokrój w drobną kostkę, będzie potrzebna do pulpetów.
- Na patelni rozgrzej olej, włóż pokrojoną cebulę w kostkę i smaż do momentu zarumienienia. Usmażoną cebulę przełóż do miski, w której będziesz wyrabiał pulpety. Włóż na patelnię cebulę pokrojoną w piórka, dolej oleju i smaż do zeszklenia. Dodaj pokrojone pieczarki, wymieszaj i smaż przez kilka minut. Dodaj pokrojoną paprykę oraz starte warzywa. Wymieszaj, wlej do patelni półtorej szklanki wody. Dodaj kilka ziaren ziela angielskiego i dwa listki laurowe. Duś pod przykryciem przez 15 minut. Pod koniec duszenia posól i popieprz sos.
- Pokrój filety na mniejsze kawałki i zmiel w maszynce do mielenia mięsa. Możesz również posiekać drobno mięso ostrym nożem, pulpety będą smaczniejsze. Do zmielonej ryby wbij jajko, wsyp 2 łyżki bułki tartej i łyżkę skrobi. Posól, popieprz, przypraw ziołami, dodaj paprykę mieloną oraz posiekany koperek. Wszystkie składniki na pulpety rybne starannie wymieszaj.
- Rozgrzej na patelni olej. Wsyp na talerz trzy łyżki mąki. Uformuj z masy pulpety i obtocz w mące. Włóż pulpety na rozgrzany olej i obsmaż z obu stron na złoty kolor. Obsmażone pulpety przełóż na patelnię z warzywami i duś pod przykryciem przez 10 minut, w razie potrzeby uzupełnij wodą sos. Wyjmij pulpety na talerz. Dodaj do sosu warzywnego przecier pomidorowy oraz keczup. Posyp majerankiem i wymieszaj. Włóż do sosu warzywnego pulpety, przykryj i podduś przez 5 minut. Pulpety rybne w sosie warzywnym podawaj z ryżem.