Uduszone pulpety rybne w sosie warzywnym

Pulpety rybne w sosie warzywnym

Pulpety rybne w sosie warzywnym to świetny pomysł na piątkowy obiad dla całej rodziny. Przepis sprawdzony, prosty i szybki w przygotowaniu.

Zapraszam do moich innych przepisów na dania z ryb oraz na Instagram.

Pulpety rybne w sosie warzywnym

Recipe by Marek
Ilość porcji

3

porcje
Czas przygotowania

30

minut
Czas duszenia

30

minut

Pulpety wykonałem z mintaja. Jest to ryba dziko żyjąca w północnych morzach. Równie dobrze nadaje się dorsz, miruna, morszczuk, jak również ryby słodkowodne. Kupując rybę, zwróć uwagę, by glazura na filecie była w miarę cienka i przeźroczysta. Filet ryby nie może mieć części wysuszonych. Po rozmrożeniu i odcieknięciu wody mięso ryby powinno być jędrne. Wybieraj grubsze kawałki. Szklanka moja ma 250 ml pojemności.

Składniki

  • 3 średnie filety z mintaja

  • 1 jajko

  • 2 łyżki bułki tartej

  • 1 łyżka skrobi ziemniaczanej

  • 4 średnie pieczarki

  • 2 średnie cebule

  • 1/2 papryki

  • 1 marchewka

  • 1 korzeń pietruszki

  • kawałek korzenia selera

  • 3 łyżeczki przecieru pomidorowego

  • 1 łyżka keczupu

  • przyprawy: sól, pieprz czarny, ziele angielskie, liść laurowy, papryka słodka mielona, majeranek

  • olej do smażenia

  • 3 łyżki mąki

Pulpety rybne w sosie warzywnym – przepis

  • Umyj filety w ciepłej wodzie. Rozmroź, odciśnij wodę i osusz ręcznikiem papierowym.Filety z mintaja
  • Warzywa korzeniowe do pulpetów sosie warzywnym obierz i umyj pod bieżącą wodą. Zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Umyj i pokrój w półkrążki paprykę. Pieczarki umyj i pokrój w plasterki. Cebulę obierz i pokrój w piórka. Kawałek cebuli pokrój w drobną kostkę, będzie potrzebna do pulpetów.Pokrojone warzywa
  • Na patelni rozgrzej olej, włóż pokrojoną cebulę w kostkę i smaż do momentu zarumienienia. Usmażoną cebulę przełóż do miski, w której będziesz wyrabiał pulpety. Włóż na patelnię cebulę pokrojoną w piórka, dolej oleju i smaż do zeszklenia. Dodaj pokrojone pieczarki, wymieszaj i smaż przez kilka minut. Dodaj pokrojoną paprykę oraz starte warzywa. Wymieszaj, wlej do patelni półtorej szklanki wody. Dodaj kilka ziaren ziela angielskiego i dwa listki laurowe. Duś pod przykryciem przez 15 minut. Pod koniec duszenia posól i popieprz sos.Duszenie warzyw
  • Pokrój filety na mniejsze kawałki i zmiel w maszynce do mielenia mięsa. Możesz również posiekać drobno mięso ostrym nożem, pulpety będą smaczniejsze. Do zmielonej ryby wbij jajko, wsyp 2 łyżki bułki tartej i łyżkę skrobi. Posól, popieprz, przypraw ziołami, dodaj paprykę mieloną oraz posiekany koperek. Składniki na pulpetyWszystkie składniki na pulpety rybne starannie wymieszaj.Masa mięsna na pulpety
  • Rozgrzej na patelni olej. Wsyp na talerz trzy łyżki mąki. Uformuj z masy pulpety i obtocz w mące. Włóż pulpety na rozgrzany olej i obsmaż z obu stron na złoty kolor. Obsmażanie pulpetówObsmażone pulpety przełóż na patelnię z warzywami i duś pod przykryciem przez 10 minut, w razie potrzeby uzupełnij wodą sos. Duszenie pulpetów w sosie warzywnymWyjmij pulpety na talerz. Dodaj do sosu warzywnego przecier pomidorowy oraz keczup. Posyp majerankiem i wymieszaj. Doprawianie sosuWłóż do sosu warzywnego pulpety, przykryj i podduś przez 5 minut. Pulpety rybne w sosie warzywnym podawaj z ryżem.Uduszone pulpety rybne w sosie warzywnym

Podobne wpisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *