Leberkäse podane ze świeżym chlebem i musztardą

Bawarska kanapka z Leberkäse

Bardzo smaczna pieczeń o charakterze pasztetu z drobno zmielonego mięsa. Bawarska kanapka Leberkäse jest szeroko znana w Niemczech. Spróbujcie, polecam.

Zapraszam do moich innych przepisów na dania mięsne oraz na Instagram.

Bawarska kanapka z Leberkäse

Recipe by Marek
Ilość porcji

3

porcje
Czas przygotowania

30

minut
Czas pieczenia

45

minut

Kuchnia: niemiecka/ Potrawa: pieczeń Leberkäse / Stopień trudności: łatwe

Do przyrządzenia Leberkäse możesz użyć różnych gatunków mięsa, wieprzowinę wołowinę, drób… Wszystkie składniki powinny być zimne.

Składniki

  • 150 g zmielonej łopatki wieprzowej

  • 150 g zmielonego udźca z indyka

  • 30 g smalcu wieprzowego

  • 1/2 małej cebuli

  • 2 ząbki czosnku

  • 20 g skrobi ziemniaczanej – 1 łyżka

  • przyprawy: sól, pieprz czarny, majeranek, papryka wędzona mielona

  • 80 g pokruszonego lodu

Bawarska kanapka z Leberkäse – przepis

  • Obierz cebulę i czosnek. Cebulę pokrój w grube piórka, czosnek na kilka kawałków. Wrzuć do rozdrabniacza. Cebula i czosnekDodaj zmielone mięso. Rozdrobnij zawartość. Dopraw rozdrobnione mięso solą, pieprzem, papryką i majerankiem. Ponownie zblęduj. Przyprawione mięsoWłóż do pojemnika smalec i łyżkę skrobi. Dokładnie wymieszaj. Dodaj rozdrobniony lód, blęduj aż cząstki lodu znikną.Dodana skrobiaDodany smalecGotowa masa mięsna
  • Wysmaruj smalcem dwa kokile ceramiczne. Moje mają 13 cm średnicy. Przełóż masę Leberkäse do kokilek, Wyrównaj powierzchnię i natnij nożem kratkę.Masa mięsna w kokilkach
  • Nagrzej piekarnik do 190°C, grzanie góra – dół. Wstaw kokilki do nagrzanego piekarnika i piecz przez około 45-50 minut, Wierzch Leberkäse powinien się ładnie zarumienić. Upieczone Leberkäse odstaw do wystygnięcia.Upieczone Leberkäse
  • Leberkäse w Niemczech podają z bułką i musztardą. Ja swoje Leberkäse podałem ze świeżo upieczonym chlebem słonecznikowym i musztardą. Leberkäse podane ze świeżym chlebem i musztardąLeberkäse można podawać na ciepło i nie koniecznie z pieczywem. Ja zrobiłem sos pieczarkowy i wkroiłem plastry pieczeni Leberkäse.Leberkäse podane w sosie pieczarkowym

Podobne wpisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *