Bawarska kanapka z Leberkäse
Bardzo smaczna pieczeń o charakterze pasztetu z drobno zmielonego mięsa. Bawarska kanapka Leberkäse jest szeroko znana w Niemczech. Spróbujcie, polecam.
Zapraszam do moich innych przepisów na dania mięsne oraz na Instagram.
Bawarska kanapka z Leberkäse
3
porcje30
minut45
minutKuchnia: niemiecka/ Potrawa: pieczeń Leberkäse / Stopień trudności: łatwe
Do przyrządzenia Leberkäse możesz użyć różnych gatunków mięsa, wieprzowinę wołowinę, drób… Wszystkie składniki powinny być zimne.
Składniki
150 g zmielonej łopatki wieprzowej
150 g zmielonego udźca z indyka
30 g smalcu wieprzowego
1/2 małej cebuli
2 ząbki czosnku
20 g skrobi ziemniaczanej – 1 łyżka
przyprawy: sól, pieprz czarny, majeranek, papryka wędzona mielona
80 g pokruszonego lodu
Bawarska kanapka z Leberkäse – przepis
- Obierz cebulę i czosnek. Cebulę pokrój w grube piórka, czosnek na kilka kawałków. Wrzuć do rozdrabniacza. Dodaj zmielone mięso. Rozdrobnij zawartość. Dopraw rozdrobnione mięso solą, pieprzem, papryką i majerankiem. Ponownie zblęduj. Włóż do pojemnika smalec i łyżkę skrobi. Dokładnie wymieszaj. Dodaj rozdrobniony lód, blęduj aż cząstki lodu znikną.
- Wysmaruj smalcem dwa kokile ceramiczne. Moje mają 13 cm średnicy. Przełóż masę Leberkäse do kokilek, Wyrównaj powierzchnię i natnij nożem kratkę.
- Nagrzej piekarnik do 190°C, grzanie góra – dół. Wstaw kokilki do nagrzanego piekarnika i piecz przez około 45-50 minut, Wierzch Leberkäse powinien się ładnie zarumienić. Upieczone Leberkäse odstaw do wystygnięcia.
- Leberkäse w Niemczech podają z bułką i musztardą. Ja swoje Leberkäse podałem ze świeżo upieczonym chlebem słonecznikowym i musztardą. Leberkäse można podawać na ciepło i nie koniecznie z pieczywem. Ja zrobiłem sos pieczarkowy i wkroiłem plastry pieczeni Leberkäse.