Pulpety w warzywach
|

Pulpety duszone w warzywach

Pulpety duszone w warzywach to smaczne i lekkostrawne danie. Korzystajmy z warzyw, gdy są jeszcze młode i najsmaczniejsze. Propozycja na letni obiad.

Zapraszam do moich innych przepisów na dania mięsne oraz na Instagram.

Pulpety duszone w warzywach

Ilość porcji

3

porcje
Czas przygotowania

25

minut
Czas duszenia

45

minut

Kuchnia: kuchnia polska / Potrawa: pulpety / Stopień trudności: łatwe

Na pulpety kupiłem mięso z udźca indyka i łopatkę wieprzową. Może być mięso indycze gulaszowe lub inne drobiowe. Zmieliłem mięso w sklepie. Ja kupuję kilogram mięsa mielonego, dzielę na 3 porcje i mrożę.
Szklanka moja ma 250 ml pojemności.

Składniki

  • 300 g mięsa mielonego

  • 1 jajko

  • 1 kopiasta łyżka bułki tartej

  • 150 g poszatkowanej kapusty

  • 1/2 papryki

  • 1/2 średniej cukinii

  • 1 pomidor

  • kawałek korzenia selera

  • 1 średnia marchewka

  • 1/2 korzenia pietruszki

  • 1 cebula

  • ząbek czosnku

  • 1 łyżka śmietany 18%

  • posiekany koperek

  • przyprawy: sól, czarny pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, zioła prowansalskie, majeranek…

Pulpety duszone w warzywach – przepis

  • Warzywa korzeniowe obierz i umyj. Paprykę i cukinię umyj. Warzywa korzeniowe pokrój w kostkę, cukinię w pół talarki natomiast paprykę na mniejsze kawałki. Obierz cebulę o pokrój w piórka. Sparz wrzątkiem pomidor. Obierz ze skórki i zetrzyj na tarce do jarzyn. Kawałek kapusty poszatkuj nożem.Pokrojone warzywaPoszatkowana kapusta
  • Mięso przełóż do miski. Wsyp kopiastą łyżkę bułki tartej. Wbij jajko. Posól i popieprz. Dodaj zioła prowansalskie i majeranek. Obierz czosnek i przeciśnij przez praskę. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj. Uformuj klopsy.Przyrządzone  mięso na klopsy
  • W garnku zagotuj 2 szklanki wody. Dodaj 3 ziarna ziela angielskiego. Do gotującej się wody włóż klopsy. Duś na najmniejszej mocy palnika. Po 20 minutach dodaj warzywa korzeniowe i pokrojoną cebulę. Po 10 minutach dodaj resztę warzyw. Jeżeli zajdzie konieczność dolej do sosu wody. Gdy warzywa korzeniowe zmiękną, wyjmij łyżką cedzakową pulpety na talerz. Wlej do sosu warzywnego starty pomidor. Poduś chwilę.Duszenie klopsów
  • Wlej do kubka trochę sosu, dodaj łyżkę śmietany. Dokładnie wymieszaj i wlej do sosu warzywnego. Spróbuj smak i ewentualnie dopraw. Jeżeli lubisz sos gęsty, to możesz zagęścić go mąką pszenną lub skrobią ziemniaczaną. Włóż do garnka pulpety i chwilę podduś. Posyp posiekanym koperkiem.Pulpety w sosie warzywnym
  • Gotowe pulpety podawaj z ziemniakami z wody, ryżem lub makaronem.Pulpety w warzywach

Podobne wpisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *