Chleb pszenny z dodatkiem mąki razowej
Chleb pszenny z dodatkiem mąki razowej to świetna propozycja na pieczywo codzienne. Chleb smakuje z wędliną, serami, jak i słodkimi dodatkami.
Zapraszam do moich innych przepisów na pieczywo oraz na Instagram.
Chleb pszenny z dodatkiem mąki razowej
2
bochenki75
minut40
minutKuchnia: polska / Potrawa: pieczywo/ stopień trudności: łatwe
Są dwa sposoby przygotowania ciasta na chleb. Pierwszy sposób to przygotowanie ciasta rano. Odczekanie aż urośnie i pieczenie. Drugi sposób polega na przygotowaniu ciasta wieczorem, wstawieniu do lodówki na 8 godzin i pieczeniu rano dnia następnego. Ja najczęściej korzystam z drugiego sposobu. Nie muszę wstawać wcześnie rano, by zdążyć z wypiekiem na śniadanie.
Wszystkie składniki w temperaturze pokojowej. Użyłem mąki pszennej razowej typ 2000, można skorzystać z mąki typ 1850 – graham.
Szklanka moja ma 250 ml pojemności.
Składniki
150 g mąki pszennej razowej typ 2000 – 1 pełna szklanka
600 g mąki pszennej chlebowej typ 650 lub 750 – 4 szklanki
200 ml mleka – 0,8 szklanki
300 ml wody -1,2 szklanki
12 g soli – 2 łyżeczki
4 łyżki oleju rzepakowego
10 g drożdży instant – 1,5 opakowania 7 g
do posypania: sezam, mak, czarnuszka…
mąka do podsypania na blat
Chleb pszenny z dodatkiem mąki razowej – przepis
- Odmierz 150 g mąki pszennej razowej typ 2000 i wsyp do miski. Przesiej przez sito 600 g mąki chlebowej 650. Dodaj drożdże i sól. Wszystkie suche składniki wymieszaj. Wlej do miski mleko i wodę. Mieszaj do momentu, gdy ciasto zacznie odchodzić od ręki. Wlej 4 łyżki oleju. Mieszaj ciasto, aż wchłonie cały tłuszcz. Przykryj miskę ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Ja wstawiam do piekarnika z zapaloną żarówką.
- Zamiast drożdży instant można użyć drożdży świeżych. Wymieszaj w misce wszystkie suche składniki. Zrób w mące wgłębienie. Wkrusz świeże drożdże. Wlej trochę płynu i delikatnie wymieszaj z mąką. Odstaw na 10 minut. Drożdże zaczną pracować. Dalej postępuj jak wyżej.
- Wyłóż papierem do pieczenia dwie foremki. Użyłem keksówek o wymiarach 20×12 cm.
- Gdy ciasto zwiększy dwukrotnie swoją objętość, wyjmij z miski na posypany mąką blat. Delikatnie zagnieć ciasto. Podziel na dwie równe części.
- Uformuj z ciasta dwa bochenki. Przełóż je do foremek. Możesz to zrobić ręką namoczoną w wodzie. Wyrównaj powierzchnię ciasta w keksówkach. Przykryj folią aluminiową i odstaw w ciepłe miejsce. Ja wykorzystuję piekarnik z zapaloną żarówką. Gdy ciasto urośnie do wysokości formy, wyjmij je z piekarnika.
- Wstaw na spód piekarnika metalową miseczkę z wodą do zaparowania. Ustaw temperaturę na 200oC. Natnij wzdłuż ostrym nożem lub żyletką na głębokość ok. 6-8 milimetrów wierzch ciasta. Możesz oczywiście wymyślić swój wzór. Nacinanie ma na celu spowodowanie by chleb w czasie pieczenia nie pękał w sposób niekontrolowany. Wymieszaj w kubku łyżeczkę mąki z odrobiną wody. Posmaruj za pomocą pędzla wierzch ciasta i posyp swoim ulubionym z ziarnem, może to być sezam, mak, czarnuszka…
- Pieczenie. Ważna uwaga: należy zachować szczególną ostrożność przy otwieraniu piekarnika ze względu na bardzo gorącą parę wodną, która może poparzyć twarz i ręce. Wszystkie czynności należy wykonywać w rękawicach kucharskich. Po nagrzaniu piekarnika do żądanej temperatury otwórz ostrożnie drzwiczki i wstaw na kratkę keksówki. Piecz przez 15 minut w temperaturze pod parą. Po 15 minutach wyjmij ostrożnie naczynie z gorącą wodą, piecz jeszcze przez 25 minut. Kontroluj, czy chleb nie przypieka się za mocno na wierzchu, jeżeli tak to przykryj folią aluminiową. Piecz do suchego patyczka. Wyjmij upieczone bochenki z formy. Zdejmij papier i ostudź na kratce.