Upieczone chleb wiejski

Chleb wiejski na drożdżach

Chleb wiejski na drożdżach to pieczywo o fantastycznym smaku. Duży udział zaczynu powoduje, że dobrze się przechowuje. Bardzo prosty skład oraz przepis.

Zapraszam do moich innych przepisów na chleby na drożdżach, jak i na zakwasie oraz na Instagram.

Chleb wiejski na drożdżach

Recipe by Marek
Ilość porcji

2

bochenki
Czas przygotowania

30

minut
Czas oczekiwania

15

godzin
Czas pieczenia

40

minut

Kuchnia: polska Danie: chleb Stopień trudności: łatwe

Przepis na chleb wiejski pochodzi z książki Jeffreya Hamelmana Chleb. Zmniejszyłem proporcjonalnie masę składników oraz dodałem ziarna słonecznika. Szklanka moja ma 250 ml pojemności.

Składniki

  • 740 g mąki pszennej chlebowej typ 650 lub 720

  • 509 ml wody

  • 16 g soli

  • 3 g drożdży instant

  • 60 g ziaren słonecznika – opcjonalnie

  • ziarna sezamu do posypania – opcjonalnie

Chleb wiejski na drożdżach – przepis

  • Zaczyn przygotuj dzień wcześnie wieczorem. Do miski wsyp mąkę, 1/8 łyżeczki drożdży instant, sól i wlej wodę. Zagniataj do momentu otrzymania gładkiego ciasta. Ciasto możesz wyrabiać mikserem bądź ręką. Ciasto będzie dość gęste. Przykryj miskę folią spożywczą i odstawiamy na 12 -14 godzin w temperaturze 21° C.Przygotowanie zaczynu
  • Do miski wsyp pozostałą mąkę chlebową. Dodaj drożdże, sól i ziarna słonecznika. Wymieszaj wszystkie suche składniki. Wlej wodę. Mieszaj ciasto, tylko do połączenia składników. W trakcie mieszania ciasta dodaj partiami ciasto zaczynu. Dodawanie zaczynu do wyrabianego ciastaJa mieszam ciasto łyżką drewnianą około 5, 6 minut, możesz również mieszać mikserem. Ciasto powinno być luźniejsze niż ciasto zaczynu. Gotowe ciasto chlebowePrzykryj ciasto ściereczką i odstaw na 2,5 godziny do wyrośnięcia w temperaturze 24° C. Ja wykorzystuję piekarnik z włączoną żarówką.
  • Ciasto składaj dwukrotnie, po 50 minutach od rozpoczęcia fermentacji i ponownie po 50 minutach.
  • Wyłóż papierem do pieczenia dwie keksówki. U mnie jedna o długości 25 cm i druga 20 cm. Gotowe ciasto przełóż na blat lekko wysmarowany olejem. Rozciągnij ciasto w prostokąt. Załóż dłuższe boki prostokąta na siebie. Złóż krótsze boki do środka na siebie. Całość odwróć i lekko obracając, uformuj duży bochenek.Formowanie bochenków Podziel bochenek na dwie nierówne części. Uformuj ponownie bochenki. Uformowane bochenkiMniejszy przełóż do mniejszej foremki, a większy do większej. Przykryj formy i odstaw do ponownego wyrastania. Ponownie możesz wykorzystać piekarnik z zapaloną żarówką. U mnie trwało około 70 minut.Wyrośnięty bochenek
  • Wstaw na dno piekarnika naczynie z wodą. Nagrzej piekarnik do 230° C, grzanie góra/dół. Posmaruj wodą wierzch chleba i posyp sezamem. Wstaw chleb do piekarnika. Piecz 15 minut pod parą. Po tym czasie wyjmij ostrożnie na czynie z gorącą wodą. Piecz jeszcze przez 25 minut. Sprawdzaj, czy wierzch się nie przypieka, jeżeli tak to przykryj folią aluminiową. Wyjmij chleb z formy i postukaj zgiętym palcem w dno chleba, jeżeli usłyszysz głuchy dźwięk, będzie to znaczyć, że chleb jest upieczony. Jeżeli dźwięk będzie inny, to trzeba włożyć chleb na parę minut, by się dopiekł. Po upieczeniu ostudź bochenek na kratce.Upieczone chleb wiejskiChleb wiejski

Podobne wpisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *