Zupa krem dyniowo-paprykowa
|

Zupa krem dyniowo-paprykowa

Przepyszna, rozgrzewająca i aromatyczna w sam raz na jesienne szarugi zupa dyniowo-paprykowa. Spróbujcie, a na pewno zadowoli Wasze podniebienia.

Zapraszam do moich innych przepisów na zupy oraz na Instagram.

Zupa krem dyniowo-paprykowa

Recipe by Marek
Ilość porcji

3

porcje
Czas przygotowania

45

minut
Czas gotowania

5

minut

Kuchnia: wegetariańska Danie: zupa krem Stopień trudności: łatwe

Do przyrządzenia zupy można użyć dyni hokkaido, piżmowej czy ozdobnej. Paprykę polecam czerwoną, nada zupie piękny kolor. Szklanka moja ma 250 ml pojemności.

Składniki

  • 1 dynia hokkaido – ok. 1 kg

  • 2 papryki czerwone

  • 500 ml bulionu warzywnego

  • 1 średnia cebula

  • 2 ząbki czosnku

  • 1 łyżka masła

  • przyprawy: sól, pieprz czarny, oregano, tymianek, papryka słodka mielona

Zupa krem dyniowo-paprykowa – przepis

  • Rozgrzej piekarnik do temperatury 180o C, grzanie góra/dół. Dynię umyj i wytrzyj ręcznikiem papierowym. Przekrój na pół, połówkę na 3 części. Usuń gniazdo nasienne i ogonek. Ułóż kawałki dyni na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw do piekarnika na około 30 minut. Sprawdź widelcem, czy dynia jest miękka. Upieczona dyniaWyjmij i odstaw do ostudzenia. Oddziel miąższ od skóry. Za pomocą blendera zmiksuj na gładkie purée. Odłóż 500 g , resztę możesz przez kilka dni trzymać w lodówce lub zamrozić.Puree z dyni
  • Papryki przekrój wzdłuż. Usuń ogonki i gniazda nasienne. Umyj pod bieżącą wodą. Pokrój wzdłuż na mniejsze części. Nastaw największą moc w mikrofali, czas ustaw na 5 minut. Włóż papryki i włącz urządzenie. Wyjmij papryki i odstaw do ostudzenia.
  • Cebulę obierz i pokrój w kostkę. Czosnek obierz i posiekaj nożem. Zdejmij skórkę z papryk.Papryka, cebula i czosnek
  • Na patelni rozgrzej łyżkę masła. Włóż pokrojoną w kostkę cebulę i zeszklij, pod koniec smażenia dodaj posiekany czosnek. Chwilę podsmaż.Smażenie cebuli czosnkiem
  • Wlej do garnka 2 szklanki bulion warzywnego. Obrane papryki pokrój na mniejsze kawałki i dodaj razem z purée z dyni do garnka. Przesmażoną cebulę z czosnkiem przełóż do garnka. Ręcznym blenderem zmiksuj warzywa do momentu otrzymania gładkiej konsystencji zupy. Blendowanie zupyZupę dopraw solą, pieprzem i ziołami. Zagotuj i pogotuj kilka minut. Podawaj z grzankami.Zupa krem dyniowo-paprykowa

Podobne wpisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *