Zupa szczawiowa z ziemniakami
Zupa szczawiowa jedna z najstarszych polskich zup. Smaczna i łatwa w przygotowaniu. Można ją zrobić ze świeżego, mrożonego lub konserwowanego szczawiu.
Oto przepis na zupę szczawiową z 1835 roku z książki KSIĄŻKA KUCHARSKA DLA UŻYTKU W DOMACH MIEJSKICH I PAŃSKICH. Zupa z szczawiu. Zupa ta odznacza się lekarskiemi przymiotami; zioła bowiem w nią wchodzące czyszczą krew, chłodzą i orzeźwiają. Najpospoliciej robi się na wiosnę, gdy zioła są najdelikatniejsze, najsmaczniejsze i najdzielniej skutkują , lubo w każdej porze roku dawać ją można. Wypłócz w wodzie i wyciśnij 4 garści szczawiu, tyleż głowiastej sałaty, trybulki i garść pietruszki zielonej. Pokraj wszystko drobno, włóż do rynki, polej 4 łyżkami tłustości zebranej z rosołu, nakryj i duś przez godzinę , potem polej je półtorej kwartą wrzącej zupy , osól i posyp mlałlfo utartą gałką muszkatołową , zagotuj , a na ostatek lej na grzanki z bułek. Zupa ta bywa smaczniejsza, gdy się na 3 kwarty zupy doda 6 żółtek rozbitych, dolewając po trosze zupy do jaj i mieszając nieustannie. Pisownia orginalna.
Zapraszam do moich innych przepisów na zupy oraz na Instagram
Zupa szczawiowa z ziemniakami
2
porcje20
minut80
minutDanie: zupa, danie mięsne
Stopień trudności: łatwe
Szczaw jest rośliną występującą powszechnie na łąkach, brzegach rzek i jezior oraz uprawiany w ogródkach. Jest on bogaty w składniki odżywcze niezbędne do utrzymania zdrowia. Szczaw jest doskonałym źródłem witaminy C, witaminy A, witamin z grupy B, żelaza, wapnia, cynku, fosforu, magnezu i potasu. Ma niską kaloryczność 22 kcal/100 g Szczaw zawiera wysokie stężeniu kwasu szczawiowego. Osoby z problemami nerkowymi nie powinny go często spożywać. Dodatek do zupy szczawiowej śmietany bądź jajka niweluje działanie kwasu szczawiowego.
Ja z Ireną zbieram szczaw na łąkach leśnych. Zbieramy około 1 kg. Odcinamy łodygi. Dokładnie myjemy. Suszymy, dzielimy na 4 porcje po 125 g i mrozimy.
Wywar na zupę gotowałem na mięsie drobiowym. Możesz zrobić go na mięsie wieprzowym np. żeberkach. Zupę szczawiową będzie równie smaczna zrobiona na maśle. Do zagęszczenia zupy wziąłem kaszę mannę, można użyć ryżu lub mąki.
Moja szklanka ma 250 ml pojemności.
Składniki
1 udko i 1 skrzydełko z kurczaka
125 g szczawiu mrożonego
2 jajka
1 średnia marchewka
1/2 korzenia pietruszki
kawałek korzenia selera
kawałek zielonej części pora
1/2 średniej cebuli
1 średni ziemniak
2 łyżki śmietany 18%
1 płaska łyżka kaszy manny – opcjonalnie
posiekany koperek
3 ziarna ziela angielskiego
liść laurowy
przyprawy: sól, pieprz czarny
Zupa szczawiowa z ziemniakami – przepis
- W garnku zagotuj 1,5 l (6 szklanek) wody. Mięso umyj pod bieżącą wodą i włóż do gotującej się wody. Zbieraj szumowinę łyżką cedzakową. Dodaj ziarna ziela angielskiego i liść laurowy. Posól i popieprz. Gotuj na małej mocy palnika przez 60 minut.
- Warzywa korzeniowe obierz i umyj. Pokrój w kostkę wraz z cebulą. Por pokrój w pół talarki.
- Po 60 minutach dodaj do garnka warzywa. Gotuj 20 minut.
- Jeżeli gotujesz zupę ze świeżego szczawiu, to odetnij łodygi od liści. Umyj pod bieżącą wodą i poszatkuj nożem. Po 10 minutach gotowania warzyw dodaj szczaw. Jeżeli mięso jest już miękkie, wyjmij je z garnka i wystudź. Obierz mięso od kości, pokrój i dodaj do zupy.
- Ugotuj dwa jajka na twardo. Obierz ze skorupki i przekrój na pół.
- Pod koniec gotowania wsyp łyżkę kaszy manny i dokładnie wymieszaj. Gotuj jeszcze chwilę, aby kasza się rozkleiła. Spróbuj i w razie konieczności dopraw solą i pieprzem. Uwaga: jeżeli miałeś szczaw konserwowy, to ostrożnie z solą, gdyż szczaw może być słony.
- Zupę podawaj na talerzu z dwiema połówkami jajek, śmietaną i pieczywem. Posyp posiekanym koperkiem.Zapraszam po moje inne przepisy na pyszne zupy.
Smacznego.