Leczo z bakłażanem i cukinią podane z ryżem
|

Leczo z bakłażanem i cukinią

Leczo z bakłażanem i cukinią to szybkie danie jednogarnkowe, które przygotujesz z warzyw z niewielkim dodatkiem wędzonej kiełbasy. Idealne na letni obiad.

Zapraszam do moich innych przepisów na dania mięsne oraz na Instagram.

Leczo z bakłażanem i cukinią

Recipe by Marek
Ilość porcji

3

porcje
Czas przygotowania

30

minut
Czas duszenia

25

minut

Kuchnia: polska Danie: leczo Stopień trudności: łatwe

W celu pozbycia się charakterystycznej goryczki bakłażan umyj pod bieżącą wodą, a następnie pokrój w kostkę, posól i pozostaw na około 30 minut, aby wypuściły soki. Na koniec opłucz pod bieżącą wodą. Szklanka moja ma 250 ml pojemności.

Składniki

  • nieduży bakłażan

  • średnia cukinia

  • 1 duża papryka czerwona

  • 2 średnie pomidory

  • 2 średnie cebule

  • 2 ząbki czosnku

  • pętko kiełbasy wędzonej – u mnie podwawelska

  • olej do smażenia

  • 2 łyżki keczupu-opcjonalnie

  • przyprawy: sól, pieprz czarny, zioła prowansalskie, papryka słodka mielona, majeranek

  • posiekany koperek

Leczo z bakłażanem i cukinią-przepis

  • Obetnij końce bakłażana. Umyj i pokrój w kostkę. Posól i odstaw na 30 minut.Pokrojony i posolony bakłażan
  • Obetnij końce cukinii. Umyj i pokrój w kostkę. Paprykę przekrój na pół, usuń gniazdo nasienne. Umyj i pokrój w kostkę. Cebule obierz i pokrój w piórka. Wędzoną kiełbasę pokrój w kostkę. Ząbki czosnku obierz i posiekaj nożem.Warzywa i kiełbasa pokrojone w kostkę
  • Rozgrzej na patelni olej. Obsmaż kiełbasę na rumiano. Dodaj cebulę i posiekany czosnek. Smaż do zeszklenia. Smażenie kiełbasy, cebuli i czosnkuOpłucz pokrojony bakłażan i dodaj wraz z innymi warzywami na patelnię. Wymieszaj i poduś przez 10 minut pod przykryciem.
  • Sparz pomidory wrzątkiem. Zdejmij skórkę i pokrój w kostkę.Pomidory pokrojone w kostkę
  • Przełóż warzywa do garnka z grubym dnem, wlej pół szklanki wody. Przypraw solą, pieprzem, papryką i ziołami. Włóż okrojone pomidory. Duś pod przykryciem. Ja lubię jak warzywa są al dente. Pod koniec duszenia dodaj keczup i wymieszaj.Duszenie lecza
  • Leczo z bakłażanem i cukinią podawaj z ryżem ugotowanym na sypko. Posyp posiekanym koperkiem.Leczo z bakłażanem i cukinią podane z ryżem

Podobne wpisy