Gotowa pascha
|

Pascha wielkanocna

W naszym domu na Święta Wielkanocne jest przygotowywana Pascha wielkanocna. Deser na bazie twarogu z dodatkiem bakalii smakuje obłędnie i zawsze się udaje.

Zapraszam do moich przepisów na ciasta oraz na Instagram.

Pascha wielkanocna

Recipe by Marek
Ilość porcji

10

porcji
Czas przygotowania

60

minut
Czas chłodzenia

12

godzin

Kuchnia: wschodnia / Potrawa: pascha / Stopień trudności: łatwe

Pascha to ciasto, którego głównym składnikiem jest twaróg. Używam twarogu półtłustego w kostkach lub w kształcie klinka. Zawsze mielę twaróg samodzielnie w maszynce. Twaróg powinien być świeży i zwarty. Twaróg mielę raz, lubię wyczuwać w czasie jedzenia małe grudki twarogu. Oczywiście możesz zmielić go dwu lub trzykrotnie. Nie kupuj twarogu w wiaderku, jest on za luźny i pascha “popłynie”. Do paschy użyj bakalii takich, które najbardziej lubisz. Paschę możesz zamrozić w zamrażalniku.
Szklanka moja ma 250 ml pojemności.

Składniki

  • 500 g twarogu półtłustego

  • ugotowane żółtka 3 jajek

  • 100 g cukru pudru – 3/4 szklanki

  • 8 g cukru wanilinowego – 1 opakowanie

  • 100 g masła

  • 25 ml rumu lub kilka kropel olejku rumowego

  • 150 g bakalii: rodzynki, morele suszone, żurawina suszona…

  • 100 g orzechów

  • śmietana 18% – opcjonalnie

Pascha wielkanocna – przepis

  • Ugotuj 3 jajka na twardo. Twaróg wyjmij z opakowania. Pokrój na małe kawałki. Zmiel maszynką do mielenia mięsa.Twaróg klinekMielenie twarogu
  • Bakalie zamocz w ciepłej wodzie na kilkanaście minut. Po tym czasie opłucz je i wysusz ręcznikiem papierowym. Morele i żurawiny podziel na mniejsze kawałki. Obierz orzechy i posiekaj nożem.Orzechy
  • Zmieszaj cukier puder z cukrem wanilinowym. Włóż miękkie masło i zacznij je ucierać mikserem. Po chwili zacznij dodawać cukier puder, cały czas miksując. Ucieraj masło z cukrem około 5 minut, aż powstanie puszysta masa.Ucieranie masła z cukrem
  • Przełóż twaróg do większej miski. Utarte masło z cukrem, bakalie oraz posiekane orzech przełóż do twarogu.Składniki paschy
  • Wszystkie składniki zacznij mieszać. W trakcie mieszania dodaj rum lub olejek rumowy. Jeżeli stwierdzisz, że masa jest za sucha, to dodaj łyżkę lub 2 śmietany 18%. Wymieszaj tak, by wszystkie składniki rozprowadziły się równomiernie. Masa na paschę
  • Wyłóż durszlak, w którym cedzisz makaron gazą. Przełóż masę do durszlaka. Wyrównaj łyżką powierzchnie i przykryj gazą. Ustaw durszlak na talerzu. Wstaw do lodówki na noc, by masa stężała i ewentualnie odeszła serwatka.
  • Rano wyjmij paschę z lodówki i przełóż na talerz. Udekoruj paschę według własnego gustu.Gotowa pascha

Podobne wpisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *