Sernik z truskawkami i kruszonką

Sernik jogurtowy z truskawkami i kruszonką

Zapraszam na przepyszne letnie ciasto, czyli lekki sernik jogurtowy z truskawkami pod maślaną kruszonką. Prosty przepis na szybkie ciasto.

Zapraszam do moich innych przepisów na ciasta oraz na Instagram.

Sernik jogurtowy z truskawkami i kruszonką

Recipe by Marek
Ilość porcji

8

porcji
Czas przygotowania

30

minut
Czas pieczenia

55

minut

Kuchnia: polska / Potrawa: ciasto / Stopień trudności: łatwe
Na swój sernik użyłem twarogu półtłustego, równie dobrze może być chudy lub tłusty. Użycie jogurtu greckiego spowoduje, że masa serowa jest gęstsza. Moja szklanka ma 250 ml pojemności.

Składniki

  • Sernik

  • 500 g truskawek

  • 500 g twarogu półtłustego

  • 500 g jogurtu greckiego

  • 4 jajka

  • 90 g cukru – mniej niż połowa szklanki

  • 16 g cukru wanilinowego – 1 opakowanie

  • 60 g budyniu waniliowego bez cukru – 1 1/2 opakowania

  • kilka kropel olejku cytrynowego

  • kandyzowana skórka pomarańczowa

  • masło do posmarowania kokilek

  • kilkanaście borówek – opcjonalnie

  • Kruszonka

  • 160 g mąki pszennej – 1 szklanka

  • 80 g cukru – 0,4 szklanki

  • 80 g masła – 0,4 kostki

Sernik jogurtowy z truskawkami i kruszonką – przepis

  • Umyj truskawki w ciepłej wodzie. Usuń szypułki. Przetnij wzdłuż na pół.Truskawki
  • Wsyp do miski 160 g mąki pszennej, 80 g cukru i dodaj 80 g miękkiego masła. Połącz palcami wszystkie składniki do momentu, aż powstaną jednolite grudki.Kruszonka
  • Przygotuj wszystkie składniki w temperaturze pokojowej. Włóż do miski twaróg, jogurt grecki oraz cukier. Wymieszaj za pomocą miksera lub blendera tak by masa nie miała grudek.Twaróg z jogurtem i cukrem Do masy wbij cztery jajka oraz wsyp budyń waniliowy. Dodaj cukier waniliowy oraz kandyzowaną skórkę pomarańczową. Wlej kilka kropel olejku cytrynowego. Wszystkie składniki wymieszaj rózgą.Mieszanie masy serowejGotowa masa serowa
  • Rozepnij tortownicę o średnicy 22 cm. Na dno połóż kawałek papieru do pieczenia. Zapnij tortownicę tak, by papier wystawał poza formę. W ten sposób uszczelnisz tortownicę.Uszczelniona tortownica
  • Wlej masę serową do formy. Ułóż na wierzch truskawki i borówki. Posyp kruszonką.Owoce ułożone na masie serowejCiasto gotowe do pieczenia
  • Nagrzej piekarnik do 170℃. Grzanie góra/dół. Wstaw tortownicę. Piecz 55 minut. Wyłącz piekarnik i pozostaw ciasto na 10 minut. Po tym czasie uchyl nieco drzwiczki i pozostaw na 20 minut. Ostudź na kratce. Przełóż sernik na paterę i wstaw na godzinę do lodówki. Pokrój na części.Upieczony sernikSernik z truskawkami i kruszonką

Podobne wpisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *