Zupa jarzynowa z lanymi kluskami
|

Zupa jarzynowa z lanymi kluskami

Korzystając, że mamy już młode warzywa zapraszam na zupę jarzynową z lanymi kluskami. Ta sycąca zupa może z powodzeniem być jednogarnkowym obiadem.

Zapraszam do moich innych przepisów na zupy oraz na Instagram.

Zupa jarzynowa z lanymi kluskami

Recipe by Marek
Ilość porcji

4

porcje
Czas przygotowania

60

minut
Czas gotowania

25

minut

Kuchnia: polska  / Potrawa: zupa / Stopień trudności: łatwe

Ja swoją zupę gotowałem na wywarze ze skrzydełek kurczaka. Równie smaczna zupa będzie na maśle, bulionie warzywnym lub rosole. Moja szklanka ma 250 ml pojemności.

Składniki na zupę

  • 150 g fasoli szparagowej

  • 1,2 średniej kalarepy

  • 1/2 małego kalafiora

  • 1/2 korzenia pietruszki

  • 1 marchewka

  • kawałek korzenia selera

  • 1/2 średniej cebuli

  • 1//2 małej cukinii

  • 1/2 pomidora

  • posiekany koperek

  • przyprawy: sól, pieprz czarny, ziarna ziela angielskiego, liść laurowy

  • 1 łyżka śmietany 18% – opcjonalnie

  • Lane kluski

  • wg tego przepisu

Zupa jarzynowa z lanymi kluskami – przepis

  • Umyj skrzydełka pod bieżącą wodą. Włóż do garnka i zalej 1 litrem zimnej wody. Skrzydełka z kurczakaWłącz grzanie. Gdy pojawi się szumowina, usuń ją łyżką cedzakową. Dodaj do garnka kilka ziarenek ziela angielskiego i jeden liść laurowy. Przypraw solą i pieprzem. Gotuj skrzydełka pod przykryciem na małej mocy palnika.
  • Gdy mięso się gotuje, przygotuj warzywa. Warzywa korzeniowe i kalarepkę obierz. Połowę kalafiora podziel na mniejsze różyczki. różyczki kalafioraUsuń końcówki fasoli szparagowej i cukinii. Pomidora sparz wrzątkiem i usuń skórkę. Wszystkie warzywa umyj pod bieżącą wodą. Obierz cebulę.Warzywa na zupę
  • Warzywa pokrój w kostkę. Fasolę szparagową na mniejsze części.Pokrojone warzywa
  • Po pół godziny gotowania skrzydełek, dodaj warzywa. Gotowanie zupyGotuj pod przykryciem do miękkości mięsa. Pomidora zetrzyj na tarce jarzynowej i dodaj do zupy pod koniec gotowania. Sprawdź smak i ewentualnie dopraw solą i pieprzem. Starty pomidor
  • Przygotuj wg mego przepisu ciasto na lane kluski. Ciasto możesz wlewać bezpośrednio do gotującej się zupy lub do gotującej wody. Jeżeli lejesz kluski do wody, to musisz przecedzić je przez sitko. Zupę z kluskami wymieszaj.
  • Wyłóż lane kluski na talerz i zalej zupą. Podawaj posypaną koperkiem. Możesz zabielić zupę śmietaną.Lane kluskiZupa jarzynowa z lanymi kluskami

Podobne wpisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *