Lane kluski

Kluski lane do zupy i nie tylko

Prosty, szybki przepis na kluski lane, które zawsze się udają. Tylko dwa składniki. Wspaniały dodatek do zup szczególnie do rosołu. Wybornie smakują z gulaszem.

Zapraszam do moich innych przepisów na dania mączne oraz na Instagram.

Kluski lane

Recipe by Marek
Ilość porcji

2

porcje
Czas przygotowania

10

minut
Czas gotowania

1-2

minuty

Kuchnia: wegetariańska  / Potrawa: kluski / Stopień trudności: łatwe

Składniki

  • 3 łyżki mąki pszennej

  • 1 jajko

  • 3 łyżki mleka lub wody – opcjonalnie

  • szczypta soli

Kluski lane – przepis

  • Wsyp do miseczki 3 łyżki mąki pszennej. Wbij jajko. Posól.Składniki na lane kluski
  • Wszystkie składniki wymieszaj starannie rózgą spiralną na gładką masę. Mieszanie ciastaMieszaj do momentu, aż pojawią się pęcherzyki powietrza. Możesz, zamiast rózgi użyć blendera. Gotowe ciasto na lane kluskiCiasto na lane kluski powinno mieć konsystencję gęstszą niż ciasto naleśnikowe.Ciasto na lane kluski
  • Przelej ciasto do kubka. Zagotuj w garnku 1/2 litra posolonej wody. Weź mały lejek. Lej cisto przez lejek na gotującą wodę, możesz delikatnie poruszać lejkiem. Lanie klusekGotuj chwilę. Odcedź kluski przez gęste sitko. Kluski będą delikatne i cienkie.Lane kluski Lane kluski możesz lać bezpośrednio do gotującej się zupy.

Podobne wpisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *