Kluski lane do zupy i nie tylko
Prosty, szybki przepis na kluski lane, które zawsze się udają. Tylko dwa składniki. Wspaniały dodatek do zup szczególnie do rosołu. Wybornie smakują z gulaszem.
Zapraszam do moich innych przepisów na dania mączne oraz na Instagram.
Kluski lane
2
porcje10
minut1-2
minutyKuchnia: wegetariańska / Potrawa: kluski / Stopień trudności: łatwe
Składniki
3 łyżki mąki pszennej
1 jajko
3 łyżki mleka lub wody – opcjonalnie
szczypta soli
Kluski lane – przepis
- Wsyp do miseczki 3 łyżki mąki pszennej. Wbij jajko. Posól.
- Wszystkie składniki wymieszaj starannie rózgą spiralną na gładką masę. Mieszaj do momentu, aż pojawią się pęcherzyki powietrza. Możesz, zamiast rózgi użyć blendera. Ciasto na lane kluski powinno mieć konsystencję gęstszą niż ciasto naleśnikowe.
- Przelej ciasto do kubka. Zagotuj w garnku 1/2 litra posolonej wody. Weź mały lejek. Lej cisto przez lejek na gotującą wodę, możesz delikatnie poruszać lejkiem. Gotuj chwilę. Odcedź kluski przez gęste sitko. Kluski będą delikatne i cienkie. Lane kluski możesz lać bezpośrednio do gotującej się zupy.