Tort szpinakowy
|

Naleśnikowy tort ze szpinakiem i sosem czosnkowym

Zamiast tradycyjnych zawijanych naleśników ze szpinakiem, proponuję naleśnikowy tort ze szpinakiem polany aromatycznym sosem czosnkowym.

Zapraszam do innych moich przepisów na dania mączne oraz na Instagram.

Naleśnikowy tort ze szpinakiem i sosem czosnkowym

Recipe by Marek
Ilość porcji

3

porcje
Czas przygotowania

50

minut
Czas pieczenia

25

minut

Moja szklanka ma 250 ml pojemności.

Składniki

  • Ciasto naleśnikowe

  • 160 g mąki tortowej – 1 szklanka

  • 165 ml mleka – 0,7 szklanki

  • 165 ml wody – 0,7 szklanki

  • 1 jajko

  • 2 łyżki oleju

  • szczypta soli

  • Farsz

  • 450 g szpinaku mrożonego rozdrobnionego

  • 1 duża cebula

  • 3 ząbki czosnku

  • 2 łyżki śmietany 18%

  • przyprawy: sól, pieprz czarny, gałka muszkatołowa

  • olej do smażenia

  • Sos czosnkowy

  • 3 ząbki czosnku

  • 1 łyżka majonezu

  • 180 g jogurtu naturalnego – 1 opakowanie

  • przyprawy: sól, pieprz czarny, papryka słodka mielona, oregano

Naleśnikowy tort ze szpinakiem i sosem czosnkowym – przepis

  • Przygotuj wszystkie składniki na ciasto naleśnikowe w temperaturze pokojowej.
    Mąkę przesiej przez sito do miski. W ten sposób usuniesz ewentualne paprochy i jednocześnie ją napowietrzysz. Wlej do naczynia, całe mleko i połowę wody. Dodaj cukier, który spowoduje, że placki będą miały ładny kolor po usmażeniu. Wbij do płynu jajko. Posól płyn. Rózgą dokładnie wymieszaj jajko z mlekiem i wodą. Zacznij wlewać płyn do mąki. Jednocześnie mieszaj rózgą bądź mikserem powstające ciasto. Gdy ciasto będzie gęstnieć, dodawaj powoli pozostałą wodę. Rada: Nie wlewaj całej wody na raz. O wiele lepiej jest wyrabiać ciasto gęściejsze. Jak ciasto będzie miało gładką konsystencję i nie będzie miało grudek, wlej resztę wody. Mieszaj do połączenia wszystkich składników. Ciasto będzie stosunkowo rzadkie. Ciasto nie co zgęstnieje w czasie odpoczywania. Z takiego ciasta łatwo smażyć cienkie naleśniki. Wlej do ciasta olej. Dokładnie wymieszaj całość. Dodanie oleju sprawi, że nie będziesz musiał smarować patelni tłuszczem w czasie smażenia placków. Przykryj i odstaw na 30 minut, by ciasto odpoczęło. Przed smażeniem pierwszego naleśnika, nagrzej dobrze patelnię. W ten sposób pierwszy placek będzie zawsze udany. Wlej na patelnię porcję ciasta. Smaż do zarumienienia się placka. Przewróć na drugą stronę. Usmażone placki odkładaj na talerz. Dobierz tak moc palnika, by zapiekanie placków nie następowało za szybko, bo będą surowe w środku.Smażenie naleśników
  • Wyjmij szpinak z opakowania. Cebulę obierz i pokrój w kostkę. Ząbki czosnku obierz i posiekaj nożem na drobno. Rozgrzej na patelni olej. Włóż cebulę i smaż do zeszklenia. Smażenie cebuliDodaj posiekany czosnek i chwilę podsmaż. Posiekany czosnekWłóż na patelnię szpinak i ogrzewaj do całkowitego rozmrożenia. SzpinakWymieszaj wszystkie składniki. Smaż do momentu odparowania wody. Przypraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Dodaj 2 łyżki śmietany. Dokładnie wymieszaj.Farsz
  • Naczynie żaroodporne wysmaruj olejem i oprósz bułką tartą. Naczynie żaroodpornePołóż na dno naczynia placek i posmaruj farszem. Układanie tortuPrzykryj drugim plackiem. Postępuj tak, aż do wyczerpania farszu. Na wierzchu powinien być placek bez farszu. Nagrzej piekarnik do 180℃. Grzanie góra/dół. Przykryj tort folią aluminiową. Wstaw naczynie żaroodporne do piekarnika. Zapiekaj tort naleśnikowy 20 – 25 minut.
  • Włóż do miski majonez, jogurt i posiekany czosnek. Składniki sosuWszystkie składniki wymieszaj. Przypraw solą, pieprzem, papryką i oregano. Wymieszaj.Sos czosnkowy
  • Upieczony tort przełóż na talerz. Polej sosem czosnkowym. Pokrój na porcje.Tort szpinakowy polany sosem czosnkowymTort szpinakowy

Podobne wpisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *