Tradycyjny sos kurkowy
Bardzo smaczny i aromatyczny tradycyjny sos kurkowy, idealny do kaszy, makaronu oraz ziemniaków. Smak sosu wspaniale pasuje do mięsa lub ryby.
Zapraszam do moich innych przepisów na dania bezmięsne oraz na Instagram.
Tradycyjny sos kurkowy
2
porcje20
minut7
minutKuchnia: jarska Danie: sos kurkowy Stopień trudności: łatwe
Sos kurkowy zrobiłem z grzybów zebranych samodzielnie w lesie. Do kurek zaplątały się trzy śliczne maślaki. Kurki są bardzo delikatnymi grzybami i mogą się kruszyć, szczególnie te większe. Szklanka moja ma 250 ml pojemności.
Składniki
300 g kurek
łyżka masła
1/2 cebuli
2 łyżki śmietany 18%
przyprawy: sól, pieprz, posiekany koperek
Tradycyjny sos kurkowy – przepis
- Kurki przełóż do miski i lekko posól. Zalej letnią wodą, zamieszaj łyżką a piasek z grzybów opadnie na dno. Wyjmij grzyby łyżką cedzakową i powtórz mycie jeszcze raz. Jeżeli kurki są duże, możesz podzielić je na mniejsze części.
- Cebulę pokrój w drobną kostkę. Rozgrzej na patelni masło. Dodaj cebulę i smaż na małej mocy palnika do zeszklenia.
- Dodaj umyte kurki, wlej 1/2 szklanki wody. Duś pod przykryciem na małej mocy palnika przez 6 – 7 minut.
- Do duszonych kurek włóż 2 łyżki śmietany i wsyp koperek. Wymieszaj dokładnie sos i przypraw solą i pieprzem. Chwilę podduś.
- Sos kurkowy podawaj z kaszą, makaronem lub ziemniakami z wody.