Muffinki dyniowe

Muffinki dyniowe z rodzynkami

Puszyste, wilgotne i przepyszne muffinki dyniowe z rodzynkami to propozycja na proste i szybkie w przygotowaniu karnawałowe ciasto.

Zapraszam do moich innych przepisów na słodkie wypieki oraz na Instagram.

Muffinki dyniowe z rodzynkami

Recipe by Marek
Ilość porcji

12

babeczek
Czas przygotowania

60

minut
Czas pieczenia

25

minut

Kuchnia: polska / Potrawa: ciasto / Stopień trudności: łatwe

Miałem kilogramową dynię hokkaido. Wszystkie składniki w temperaturze pokojowej.
Moja szklanka ma 250 ml pojemności.

Składniki

  • 250 g musu z dyni

  • 320 g mąki tortowej – 2 szklanki

  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

  • 150 g cukru pudru- 0,9 szklanki

  • 1 łyżeczka cynamonu

  • szczypta kardamonu

  • 100 gram rodzynek

  • 8 g cukru wanilinowego – 1/2 opakowania

  • 200 ml mleka – 0,8 szklanki

  • 1 średnie jajko

  • 1/2 szklanki oleju roślinnego

  • szczypta soli

  • kawałki gorzkiej czekolady – opcjonalnie

  • powidła śliwkowe – opcjonalnie

Muffinki dyniowe z rodzynkami – przepis

  • Rozpocznij od przygotowania musu z pieczonej dyni. Nagrzej piekarnik do 180 ℃. Dynię umyj. Przekrój na 4 części. Usuń pestki i włókna. Pokrój na mniejsze kawałki. Ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia skórką do dołu. Wstaw do piekarnika. Piecz około 30 minut. Miękkość sprawdź widelcem. Przestudź dynię. Wydrąż łyżką miąższ i rozdrobnij blenderem.Pieczenie dyniMus z dyniMus z dyni
  • Namocz w gorącej wodzie rodzynki. Przesiej do miski mąkę. Wsyp proszek do pieczenia, cukier puder, cynamon, cukier wanilinowy oraz kardamon. Posól. Suche składniki wymieszaj. Wlej do miski mleko. Wbij jajko. Dodaj olej. Rodzynki odcedź i przepłucz w ciepłej wodzie. Wsyp suche składniki. Dodaj mus z dyni i rodzynki. Wszystko wymieszaj, do połączenia składników rózgą lub mikserem na najmniejszych obrotach.ciasto
  • Umieść w formie muffinkowej papilotki. Wypełnij je ciastem dyniowym do 3/4 wysokości. Na wierzch możesz położyć po kostce czekolady lub włożyć łyżeczkę powideł śliwkowych. Polecam powidła. Muffinki dyniowe z powidłami to “niebo w gębie”.Forma na muffinki
  • Nagrzej piekarnik do temperatury 180 ℃, grzanie góra/dół. Wstaw formę do nagrzanego piekarnika. Piecz około 25 minut, do suchego patyczka. Sprawdzaj, czy góra się nie zapieka, jeżeli tak to przykryj folią aluminiową. Upieczone muffinki ostudź na kratce.Upieczone muffinki

Podobne wpisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *