bigos z młodej kapusty
||

Młoda kapusta z kiełbasą i boczkiem

Idzie wiosna, a jak wiosna to na stole pojawia się młoda kapusta. Irena kupiła śliczną kapustę szpiczastą. Pytanie, co robimy? Wiadomo, bigos.

Zapraszam do moich innych przepisów z młodej kapusty oraz na Instagram.

Młoda kapusta z kiełbasą i boczkiem

Ilość porcji

4

porcje
Czas przygotowania

20

minut
Czas duszenia

25

minut


Młoda kapusta duszona z kiełbasą i boczkiem to typowe danie wiosenne. Prosty i szybki przepis na danie jednogarnkowe. Powinno koniecznie znaleźć się na twoim stole. Młoda kapusta to jedno z pierwszych warzyw, które pojawia się na wiosnę. Do przygotowania młodej kapusty użyłem mrożonych warzyw. W przepisie sugeruję warzywa świeże. Taka młoda kapusta może być daniem głównym. Jeżeli przyrzadzisz ją bez dodatku mięsa, będzie pysznym dodatkiem do mięs np. kotleta schabowego.

Danie: danie główne, danie mięsne
Stopień trudności: łatwe i szybkie danie
Moja szklanka ma 250 ml pojemności.

Składniki

  • młoda kapusta – 1 kg

  • marchewka -1

  • korzeń pietruszki – 1/2

  • kawałek korzenia selera

  • 2 średnie cebule

  • średni pomidor

  • kiełbasa wielkopolska – 200 g

  • boczek wędzony – 70 g

  • olej rzepakowy 20 g – 2 łyżki

  • masło – 1 łyżka

  • przyprawy: sól, pieprz czarny

  • posiekany koperek

Młoda kapusta z kiełbasą i boczkiem – przepis

  • Kapustę umyj pod bieżącą wodą. Przekrój na pół i usuń głąb. Poszatkuj ostrym nożem.kapustaposzatkowana kapusta
  • Pokrój kiełbasę, boczek i cebulę w kostkę.pokrojony boczek i cebula
  • W miseczce zalej na moment wrzątkiem pomidor. Zdejmij skórkę i pokrój w kostkę.
  • Wlej do garnka 2,5 szklanki wody. Resztę wody dolejesz w razie potrzeby później. Dodaj 3 ziarna ziela angielskiego i 2 liście laurowe. Po zagotowaniu wody dodaj kapustę. Wymieszaj i zagotuj.
  • Na patelni rozgrzej 2 łyżki oleju. Włóż kiełbasę z boczkiem i przesmaż do zarumienienia. Dodaj cebulę i łyżkę masła. Smaż do zeszklenia się cebuli.boczek z kiełbasą na patelnismażenie
  • Przełóż zawartość patelni do gotującej się kapusty. Dodaj pomidor. Posól i popieprz. Całość wymieszaj. Jeżeli uznasz, że młoda kapusta jest za gęsta, dodaj resztę wody. Gotuj pod przykryciem około 25 minut. Pod koniec gotowania dodaj posiekany koperek. Wymieszaj i ewentualnie dopraw solą i pieprzem.
    Podawaj z ziemniakami z wody lub pieczywem.bigos z młodej kapusty

Podobne wpisy