Pierogi z wiśniami

Pierogi z wiśniami – smak lata

Pierogi z wiśniami zawsze kojarzyły mi się z latem. Jak tylko pojawiły się wiśnie, obowiązkowo były robione pierogi i pieczone ciasto z tymi owocami.

Zapraszam do moich przepisów na potrawy mączne oraz na Instagram.

Pierogi z wiśniami – smak lata

Ilość porcji

60

pierogów
Czas przygotowania

60

minut
Czas gotowania

~5

minut

Kuchnia: polska / Potrawa: pierogi / stopień trudności: łatwe

Szklanka moja ma 250 ml pojemności.

Składniki

  • 500 g wypestkowanych wiśni

  • kopiasta łyżka cukru

  • 500 g mąki typ 500 np. poznańska

  • 250 ml gorącej wody – 1 szklanka

  • 1/2 płaskiej łyżeczki soli

  • 3 łyżki oleju

Pierogi z wiśniami – smak lata – przepis

  • Mąkę przesiej. Dodaj sól i wymieszaj.
  • Wlej do mąki szklankę gorącej wody i wymieszaj łyżką.Mąka z wodą
  • Zagnieć ciasto do momentu, gdy zacznie odchodzić od ręki. Dodaj 3 łyżki oleju rzepakowego i zagniataj ciasto do chwili, gdy cały olej zostanie wchłonięty. Przykryj ciasto i odstaw na 30 minut by odpoczęło. W tym czasie przygotuj wiśnie.Ciasto na pierogi
  • Umyj i wypestkuj wiśnie. Zasyp łyżką cukru i wymieszaj.Wiśnie z cukrem
  • Po 30 minutach rozwałkuj kawałek ciasta na placek o grubości 2 milimetrów. Wytnij szklanką lub jakąś pokrywką kółka. Ja wycinałem 8 cm pokrywką.Wycięte kółka
  • Lekko rozciągnij każde kółko na boki. Na środku połóż wiśnie odciśnięte z soku. Złóż pieróg na pół i sklej boki. Zrób wokół złączenia widelcem lub ręcznie falbankę. Kładź na oprószoną mąka powierzchnię i przykrywaj ściereczką.Wiśnie na wyciętych kółkachZlepione pierogi
  • Pierogi gotowe do gotowania
  • W 5 litrowym garnku zagotuj 4 litry wody. Posól. Wkładaj pierogi do lekko wrzącej wody. Ja na raz wkładam 25 pierogów. Lekko zamieszaj, tak by nie uszkodzić pierogów. Po wypłynięciu gotuj pięć, sześć minut na małej mocy palnika. Zależy to od grubości rozwałkowanego ciasta. Wyjmuj łyżką cedzakową i układaj na półmiskach. Mnie z tego przepisu wychodzi około 50 pierogów. Ilość zależy od średnicy i grubości wycinanych z ciasta kółek.
  • Ja podaję pierogi posypane cukrem i polane jogurtem naturalnym.
    Smacznego.Pierogi z wiśniami

Przepis wideo

Podobne wpisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *