Pierogi z wiśniami – smak lata
Pierogi z wiśniami zawsze kojarzyły mi się z latem. Jak tylko pojawiły się wiśnie, obowiązkowo były robione pierogi i pieczone ciasto z tymi owocami.
Zapraszam do moich przepisów na potrawy mączne oraz na Instagram.
Pierogi z wiśniami – smak lata
60
pierogów60
minut~5
minutKuchnia: polska / Potrawa: pierogi / stopień trudności: łatwe
Szklanka moja ma 250 ml pojemności.
Składniki
500 g wypestkowanych wiśni
kopiasta łyżka cukru
500 g mąki typ 500 np. poznańska
250 ml gorącej wody – 1 szklanka
1/2 płaskiej łyżeczki soli
3 łyżki oleju
Pierogi z wiśniami – smak lata – przepis
- Mąkę przesiej. Dodaj sól i wymieszaj.
- Wlej do mąki szklankę gorącej wody i wymieszaj łyżką.
- Zagnieć ciasto do momentu, gdy zacznie odchodzić od ręki. Dodaj 3 łyżki oleju rzepakowego i zagniataj ciasto do chwili, gdy cały olej zostanie wchłonięty. Przykryj ciasto i odstaw na 30 minut by odpoczęło. W tym czasie przygotuj wiśnie.
- Umyj i wypestkuj wiśnie. Zasyp łyżką cukru i wymieszaj.
- Po 30 minutach rozwałkuj kawałek ciasta na placek o grubości 2 milimetrów. Wytnij szklanką lub jakąś pokrywką kółka. Ja wycinałem 8 cm pokrywką.
- Lekko rozciągnij każde kółko na boki. Na środku połóż wiśnie odciśnięte z soku. Złóż pieróg na pół i sklej boki. Zrób wokół złączenia widelcem lub ręcznie falbankę. Kładź na oprószoną mąka powierzchnię i przykrywaj ściereczką.
- W 5 litrowym garnku zagotuj 4 litry wody. Posól. Wkładaj pierogi do lekko wrzącej wody. Ja na raz wkładam 25 pierogów. Lekko zamieszaj, tak by nie uszkodzić pierogów. Po wypłynięciu gotuj pięć, sześć minut na małej mocy palnika. Zależy to od grubości rozwałkowanego ciasta. Wyjmuj łyżką cedzakową i układaj na półmiskach. Mnie z tego przepisu wychodzi około 50 pierogów. Ilość zależy od średnicy i grubości wycinanych z ciasta kółek.
- Ja podaję pierogi posypane cukrem i polane jogurtem naturalnym.
Smacznego.