Dżem jabłkowy

Dżem jabłkowy – trzy składniki

Dżem jabłkowy – trzy składniki to przepis, który jest w mojej rodzinie od kilkudziesięciu lat. Dżem z kawałkami jabłek to idealny dodatek do pieczywa, szarlotek i deserów.

Zapraszam do moich przepisów na przetwory oraz na Instagram.

Dżem jabłkowy – trzy składniki

Recipe by Marek
Ilość porcji

2,7

kg
Czas przygotowania

45

minut
Czas smażenia

30

minut

Kuchnia: polska / Potrawa: dżem / stopień trudności: łatwe

Przepis na dżem jabłkowy funkcjonuje w naszej rodzinie od bardzo dawna. Jabłka z których robimy dżem są zbierane z dzikorosnących jabłonek. Smak takiego dżemu jest niepowtarzalny i nie można porównać z żadnym kupnym dżemem jabłkowym. Irena wypieka przepyszne jabłeczniki z tego dżemu. Jeżeli gdzieś w twojej okolicy są stare zdziczałe sady to gorąco namawiam do wypróbowania mojego przepisu. Ilości cukru i wody podane są orientacyjnie. Zależą od rodzaju, kwaśności jabłek upodobań smakowych. My wolimy dżem bardziej kwaskowy.
Moja szklanka ma 250 ml pojemności.

Składniki

  • 5 kg dzikorosnących jabłek

  • 3/4 szklanki cukru

  • 3/4 szklanki wody

Dżem jabłkowy – trzy składniki

  • Przygotuj 7słoików o 400 ml pojemności. Umyj i wyparz.
  • Jabłka umyj pod bieżącą wodą. Obierz nożem lub obieraczką. Ja używam obieraczki do warzyw i owoców. Obrane jabłka pokrój na mniejsze kawałki, usuwając gniazda nasienne. Z 5 kilogramów jabłek po obraniu i pokrojeniu pozostało 2,7 kg kawałków do smażenia. Z jabłek dzikorosnących jest dużo odpadów.Jabłkajabłka obraneJabłka podzielone na cząstki
  • Włóż pokrojone jabłka do dużego garnka o grubym dnie. Dodaj trochę wody. Mieszając doprowadź do zagotowania. Zmniejsz moc palnika do najmniejszej. Ciągle mieszając smaż około 30 minut. Uzupełniaj od czasu do czasu wodę. Ja dodałem 3/4 szklanki. Pod koniec smażenia dodaj cukier wg swego smaku. Dokładnie wymieszaj. Wyłącz grzanie.Smażenie jabłekUsmażony dżem jabłkowy
  • Przełóż dżem do słoików. Staranie wytrzyj brzegi słoików i zakręć pokrywki.Dżem w słoikach
  • Na dno garnka połóż ściereczkę, zabezpieczy słoiki przed uszkodzeniem w czasie gotowania. Ustaw słoiki, tak by się nie stykały. Wlej wodę do 3/4 wysokości słoików. Ustaw średnią moc palnika i zagotuj wodę. Gdy woda się zagotuje, zmniejsz do minimum moc palnika. Woda powinna tylko delikatnie mrugać. Gotuj przez około 25 minut. Wyjmij słoiki z garnka. Odwróć dnem do góry i przykryj ściereczką. Po wystudzeniu odwróć słoiki z dżemem jabłkowym. Przechowuj w zaciemnionym i chłodnym miejscu.Pasteryzowanie słoikówSłoiki z dżemem

Podobne wpisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *