Klopsiki duszone w młodej kapuście
||

Klopsiki duszone w młodej kapuście

Trwa sezon na młodą kapustę. Zapraszam na jednogarnkowe danie obiadowe, a mianowicie klopsiki wduszone w młodej kapuście. Polecam wypróbować ten przepis.

Zapraszam do moich innych przepisów na dania mięsne oraz na Instagram.

Klopsiki duszone w młodej kapuście

Recipe by Marek
Ilość porcji

4

porcje
Czas przygotowania

30

minut
Czas duszenia

30

minut

Kuchnia: polska / Potrawa: bigos z młodej kapusty / Stopień trudności: łatwe

Do zrobienia klopsików wykorzystałem mięso mielone z łopatki. Równie smaczne będą z mielonego mięsa drobiowego. Ja przygotowywałem kapustę na bulionie drobiowym, jeżeli będziesz robił na wodzie, koniecznie dodaj ziele angielskie i liść laurowy. Szklanka moja ma 250 ml pojemności.

Składniki

  • Klopsiki

  • 300 g mięsa mielonego z łopatki

  • 1 jajko

  • 1 kopiasta łyżka bułki tartej

  • 1 średnia cebula

  • przyprawy: sól, pieprz czarny, papryka słodka mielona, zioła prowansalskie, majeranek

  • Kapusta duszona

  • 1 główka średniej kapusty młodej – ok. 1 kilograma

  • 1/2 litr bulionu drobiowego

  • 2 młode marchewki

  • kawałek korzenia selera

  • 1 mała pietruszka

  • 1 większy pomidor

  • siekany koperek

  • przyprawy: sól, pieprz czarny, majeranek, kminek

  • olej do smażenia

  • 2 łyżeczki octu jabłkowego

Klopsiki duszone w młodej kapuście – przepis

  • Obierz warzywa korzeniowe. Umyj pod bieżącą wodą. Zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Kapustę umyj. Poszatkuj nożem.Poszatkowana kapusta i warzywa
  • Kawałek cebuli pokrój w drobną kostkę. Przełóż mięso do miski. Wbij jajko. Dodaj bułkę tartą i pokrojoną cebulę. Przypraw mięso solą, pieprzem oraz ziołami. Wszystkie składnik dokładnie wymieszaj. Maczając rękę w zimnej wodzie, uformuj małe pulpeciki.
  • Wlej do garnka bulion. Zagotuj, dodaj poszatkowaną kapustę. Gotuj na średniej mocy palnika, mieszając, do momentu aż kapusta osiądzie i puści sok. Sparz pomidor wrzątkiem. Zdejmij skórkę. Zetrzyj na tarce. Pozostałą cebulę pokrój w talarki. Rozgrzej na patelni olej. Włóż cebulę i smaż na małej mocy palnika do zeszklenia. Do garnka z kapustą włóż starte warzywa, starty pomidor oraz zeszkloną cebulę. Posól, popieprz, przypraw majerankiem i kminkiem. Wszystko wymieszaj. Ułóż na kapuście klopsiki.Składniki potrawy w garnku Jeżeli kapusta puściła za mało soku, możesz dodać trochę wody. Duś pod przykryciem, na małej mocy palnika około 30 minut. W momencie, gdy klopsiki się zetną, możesz wymieszać.Uduszone klopsiki w młodej kapuście
  • Klopsiki duszone w młodej kapuście podawaj posypane koperkiem z młodymi ziemniakami lub pieczywem.Klopsiki duszone w młodej kapuście

Podobne wpisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *