Klopsiki duszone w młodej kapuście
Trwa sezon na młodą kapustę. Zapraszam na jednogarnkowe danie obiadowe, a mianowicie klopsiki wduszone w młodej kapuście. Polecam wypróbować ten przepis.
Zapraszam do moich innych przepisów na dania mięsne oraz na Instagram.
Klopsiki duszone w młodej kapuście
4
porcje30
minut30
minutKuchnia: polska / Potrawa: bigos z młodej kapusty / Stopień trudności: łatwe
Do zrobienia klopsików wykorzystałem mięso mielone z łopatki. Równie smaczne będą z mielonego mięsa drobiowego. Ja przygotowywałem kapustę na bulionie drobiowym, jeżeli będziesz robił na wodzie, koniecznie dodaj ziele angielskie i liść laurowy. Szklanka moja ma 250 ml pojemności.
Składniki
Klopsiki
300 g mięsa mielonego z łopatki
1 jajko
1 kopiasta łyżka bułki tartej
1 średnia cebula
przyprawy: sól, pieprz czarny, papryka słodka mielona, zioła prowansalskie, majeranek
Kapusta duszona
1 główka średniej kapusty młodej – ok. 1 kilograma
1/2 litr bulionu drobiowego
2 młode marchewki
kawałek korzenia selera
1 mała pietruszka
1 większy pomidor
siekany koperek
przyprawy: sól, pieprz czarny, majeranek, kminek
olej do smażenia
2 łyżeczki octu jabłkowego
Klopsiki duszone w młodej kapuście – przepis
- Obierz warzywa korzeniowe. Umyj pod bieżącą wodą. Zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Kapustę umyj. Poszatkuj nożem.
- Kawałek cebuli pokrój w drobną kostkę. Przełóż mięso do miski. Wbij jajko. Dodaj bułkę tartą i pokrojoną cebulę. Przypraw mięso solą, pieprzem oraz ziołami. Wszystkie składnik dokładnie wymieszaj. Maczając rękę w zimnej wodzie, uformuj małe pulpeciki.
- Wlej do garnka bulion. Zagotuj, dodaj poszatkowaną kapustę. Gotuj na średniej mocy palnika, mieszając, do momentu aż kapusta osiądzie i puści sok. Sparz pomidor wrzątkiem. Zdejmij skórkę. Zetrzyj na tarce. Pozostałą cebulę pokrój w talarki. Rozgrzej na patelni olej. Włóż cebulę i smaż na małej mocy palnika do zeszklenia. Do garnka z kapustą włóż starte warzywa, starty pomidor oraz zeszkloną cebulę. Posól, popieprz, przypraw majerankiem i kminkiem. Wszystko wymieszaj. Ułóż na kapuście klopsiki.
Jeżeli kapusta puściła za mało soku, możesz dodać trochę wody. Duś pod przykryciem, na małej mocy palnika około 30 minut. W momencie, gdy klopsiki się zetną, możesz wymieszać.
- Klopsiki duszone w młodej kapuście podawaj posypane koperkiem z młodymi ziemniakami lub pieczywem.