Pasztet z cukinii z ziemniakami
Pasztet z cukinii z ziemniakami to danie dla smakoszy warzyw i nie tylko. Pasztet wyśmienicie smakuje na ciepło i zimno. Świetna propozycja na obiad.
Zapraszam do moich przepisów na dania bezmięsne oraz na Instagram.
Pasztet z cukinii z ziemniakami
6
porcji60
minut80
minutKuchnia: kuchnia polska / Potrawa: pasztet / Stopień trudności: łatwe
Do pasztetu z cukinii z ziemniakami możesz dodać ser żółty, pieczarki, kalarepę… Szklanka moja ma 250 ml pojemności.
Składniki
800 g cukinii u mnie 2 średnie cukinie
3 średnie ziemniaki
1 średnia marchewka
2 średnie cebule
2 ząbki czosnku
2 jajka
1/2 szklanki bułki tartej
2 łyżki kaszy manny
przyprawy: sól, czarny pieprz…
zioła: majeranek, zioła prowansalskie, oregano…
1/3 szklanki oleju + olej do posmarowania formy i pasztetu
Pasztet z cukinii z ziemniakami – przepis
- Przygotuj warzywa: cukinie, ziemniaki, cebulę, marchewkę i czosnek.
- Marchewkę i ziemniaki obierz. Obetnij końcówki cukinii. Warzywa umyj. Cukinię zetrzyj na tarce jarzynowej. Ziemniaki i marchewkę zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Warzywa przełóż do misek. Odstaw na około 30 minut. Cukinię posól.
- Cebulę i czosnek obierz. Pokrój cebulę w kostkę. Ząbki czosnku posiekaj nożem. Na patelni rozgrzej olej. Dodaj cebulę, smaż do zeszklenia. Pod koniec dodaj posiekany czosnek i chwilę podsmaż.
- Startą cukinię, ziemniaki i marchewkę musisz mocno odcisnąć z soku. Czym lepiej odciśniesz, tym pasztet będzie bardziej zwarty. Ja wyciskam, korzystając z gazy.
- Do miski z odciśniętymi warzywami wbij 2 jajka. Wsyp bułkę tartą i kaszę manny. Przypraw solą i pieprzem. Dodaj zeszkloną cebulę z czosnkiem razem z olejem. Dopraw całość ziołami.
- Nagrzej piekarnik do temperatury 190°C, grzanie góra/dół. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj. Najlepiej zrobisz to ręką. Naczynie żaroodporne posmaruj olejem i obsyp bułką tartą. Użyłem naczynia owalnego o długości 27 cm. Przełóż pasztet do naczynia i wierzch posmaruj olejem.
- Wstaw naczynie do nagrzanego piekarnika. Piecz bez przykrycia przez 80 minut. Jeżeli wierzch zacznie się za mocno rumienić, przykryj folią aluminiową. Wyjmij upieczony pasztet do ostudzenia. Możesz podawać go na gorąco z surówką jako danie obiadowe lub na zimno do śniadania, lub kolacji.