Babka marmurkowa-przepis
Prosty i szybki przepis na puszystą i wilgotną babkę marmurkową. Polana lukrem cytrynowym smakuje przepysznie do kawy.
Zapraszam do moich innych przepisów na ciasta oraz na Instagram.
Babka marmurkowa-przepis
12
porcji30
minut45
minutKuchnia: polska Danie: babka ucierana Stopień trudności: łatwe
Wszystkie składniki muszą być w temperaturze pokojowej. Jeżeli lubisz słodkie ciasto, to zwiększ ilość cukru. Szklanka moja ma 250 ml pojemności.
Składniki
Ciasto
280 g mąki tortowej 450-1 i 3/4 szklanki
3 jajka
150 g cukru pudru – niepełna szklanka
8 g cukru wanilinowego-1/2 opakowania
120 g oleju-nieco ponad 1/2 szklanki
180 g mleka + 4 łyżki-0,7 szklanki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
20 g kakao-4 pełne łyżeczki
1/2 łyżeczki cynamonu-opcjonalnie
olejek rumowy
szczypta soli
masło do wysmarowania formy
Lukier
130 g cukru pudru-3/4 szklanki
sok z cytryny
Babka marmurkowa-przepis
- Wsyp do mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia. Przesiej mąkę do miski i odstaw. Odmierz inne składniki.
- Wbij do miski 3 jajka. Dodaj szczyptę soli, 150 g cukru pudru i 8 g cukru wanilinowego. Ucieraj mikserem na najwyższych obrotach przez kilka minut, aż powstanie puszysta masa.
- Dodaj do masy olej. Zmniejsz obroty miksera do najmniejszych. Miksuj do połączenia. Wlej mleko i olejek rumowy, miksuj do połączenia. Dodawaj porcjami mąkę z proszkiem do pieczenia i mieszaj mikserem tylko do połączenia składników.
- Podziel ciasto na pół. Do jednej połowy wsyp 4 łyżeczki kakao oraz cynamon. Miksuj do połączenia się kakao z ciastem. Kakao zagęści ciasto, więc dodaj 4 łyżki mleka i wymieszaj.
- Formę posmaruj masłem i obsyp bułką tartą. Wlej warstwę ciasta jasnego, następnie warstwę ciemnego i tak aż do wyczerpania składników. Na koniec przeciągnij patyczkiem zanurzonym w cieście, powstanie ładny wzór ciemnego ciasta.
- Nagrzej piekarnik do 180° C, grzanie góra/dół. Wstaw formę z ciastem do piekarnika. Piecz babkę marmurkową przez 45 minut. Sprawdź patyczkiem, czy jest upieczona. Wyjmij ciasto z piekarnika i odstaw do lekkiego przestudzenia. Wyjmij babkę marmurkową z formy i wystudź na kratce.
- Wsyp do kubka 130 gram cukru pudru i wlej 4 łyżki soku z cytryny. Zacznij ucierać łyżką cukier z sokiem. Gęstość lukru reguluj ilością soku. Ucieraj do momentu, aż powstanie gładka jedwabista masa. Tak zrobionym lukrem cytrynowym udekoruj babkę marmurkową.