Szparagi z jajkiem sadzonym i ziemniakami
|

Szparagi zapiekane z boczkiem

Szparagi zapiekane z boczkiem to szybkie i efektowne danie obiadowe lub na proszoną kolację. Świetnie do tego dania pasują młode ziemniaki oraz sadzone jajko.

Zapraszam do moich innych przepisów na dania warzywno-mięsne oraz na Instagram.

Szparagi zapiekane z boczkiem

Recipe by Marek
Ilość porcji

2

porcje
Czas przygotowania

15

minut
Czas pieczenia

35

minut

Kuchniapolska / Potrawa: pieczone szparagi / Stopień trudności: łatwe
Danie przyrządziłem z zielonych szparagów. Kupując szparagi, wybieraj cieńsze. Do pieczenia kupiłem boczek surowy wędzony. Może być również boczek gotowany.

Składniki

  • 1 pęczek zielonych szparagów

  • surowy boczek wędzony – tyle plasterków ile jest szparagów

  • 50 ml oleju rzepakowego – 1/4 szklanki

  • przyprawy: sól, pieprz czarny, słodka papryka mielona

Wskazówki

  • Pęczek młodych i cienkich szparagów umyj delikatnie pod zimną, bieżącą wodą. Usuń zdrewniałą końcówkę w szparagach, ułamując ją. Osusz je ręcznikiem papierowym.Umyte szparagi
  • Boczek pokrój w bardzo cienkie plasterki. Możesz kupić boczek już pokrojony.Pokrojony boczek
  • Nagrzej piekarnik do 200℃. Grzanie góra/dół. Wlej na dno naczynia żaroodpornego 50 g oleju rzepakowego. Moje naczynie miało wymiary 30×20 cm. Każdą łodygę szparaga posmaruj olejem i owiń boczkiem. Układaj w naczyniu żaroodpornym. Posyp szparagi solą, pieprzem i papryka. Szparagi przygotowane do pieczeniaWstaw naczynie do piekarnika. Piecz około 30 minut, aż szparagi będą miękkie. Jeżeli olej się wypiekł to możesz podlać gorącej wody.Upieczone szparagi
  • Ja swoje szparagi podałem z gotowanymi młodymi ziemniakami oraz jajkiem sadzonym.Szparagi z jajkiem sadzonym i ziemniakami

Podobne wpisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *