Muffinki marchwiowe z masą twarogową
Połączenie przepysznego ciasta marchewkowego ze słodką masą twarogową tworzy niespotykaną kompozycję smaków. Jednym słowem „niebo w gębie”.
Zapraszam do moich przepisów na inne muffinki i Instagram.
Muffinki marchwiowe z masą twarogową
18
babeczek35
minut25
minutKuchnia: kuchnia polska / Potrawa: ciasto / Stopień trudności: łatwe
Szklanka moja ma 250 ml pojemności.
Wszystkie składniki w temperaturze pokojowej.
Składniki
CIASTO
3 średnie marchewki
320 g mąki tortowej – 2 szklanki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
150 g cukru pudru- 0,9 szklanki
1 kopiasta łyżeczka cynamonu
8 g cukru wanilinowego – 1/2 opakowania
200 ml mleka – 0,8 szklanki
50 g jogurtu naturalnego – 1/3 opakowania 150 g
1 średnie jajko
1/2 szklanki oleju roślinnego
szczypta soli
MASA SEROWA
200 g twarogu półtłustego 0,8 kostki
150 g serka waniliowego typu danio
1 łyżka budyniu waniliowego
8 g cukru wanilinowego – 1/2 opakowania
1 łyżka cukru
Muffinki marchwiowe z masą twarogową – przepis
- Marchewki obierz i umyj pod bieżącą wodą. Zetrzyj na tarce o małych oczkach.
- Przełóż twaróg i serek waniliowy do miski. Dodaj łyżkę budyniu, cukier i cukier wanilinowy. Rozdrobnij i wymieszaj wszystko dokładnie widelcem.
- Mąkę przesiej przez sitko do miski.
- Wsyp do mąki cukier, cukier wanilinowy, cynamon i proszek do pieczenia. Posól. Wszystkie suche składniki dokładnie wymieszaj łyżką.
- Do naczynia wlej mleko, olej, wbij jajko. Dodaj jogurt. Wymieszaj dokładnie rózgą.
- Dodaj do składników suchych startą marchew i składniki płynne. Wszystko wymieszaj do połączenia składników. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Jeżeli będzie za gęste, możesz dodać nie co mleka lub jogurtu.
- Umieść w formie muffinkowej papilotki. Włóż do każdej ciasto marchewkowe do 3/4 wysokości. Na wierzch ciasta połóż łyżeczkę masy twarogowej. Z podanej ilości składników wychodzi 18 babeczek.
- Nagrzej piekarnik do temperatury 190 ℃, grzanie góra/dół. Wstaw formę do nagrzanego piekarnika. Piecz około 25 minut, do suchego patyczka. Sprawdzaj, czy góra się nie zapieka, jeżeli tak to przykryj folią aluminiową. Upieczone muffinki ostudź na kratce.