Muffinki marchwiowe z masą twarogową

Muffinki marchwiowe z masą twarogową

Połączenie przepysznego ciasta marchewkowego ze słodką masą twarogową tworzy niespotykaną kompozycję smaków. Jednym słowem „niebo w gębie”.

Zapraszam do moich przepisów na inne muffinki i Instagram.

Muffinki marchwiowe z masą twarogową

Ilość porcji

18

babeczek
Czas przygotowania

35

minut
Czas pieczenia

25

minut

Kuchnia: kuchnia polska / Potrawa: ciasto / Stopień trudności: łatwe
Szklanka moja ma 250 ml pojemności.
Wszystkie składniki w temperaturze pokojowej.

Składniki

  • CIASTO

  • 3 średnie marchewki

  • 320 g mąki tortowej – 2 szklanki

  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

  • 150 g cukru pudru- 0,9 szklanki

  • 1 kopiasta łyżeczka cynamonu

  • 8 g cukru wanilinowego – 1/2 opakowania

  • 200 ml mleka – 0,8 szklanki

  • 50 g jogurtu naturalnego – 1/3 opakowania 150 g

  • 1 średnie jajko

  • 1/2 szklanki oleju roślinnego

  • szczypta soli

  • MASA SEROWA

  • 200 g twarogu półtłustego 0,8 kostki

  • 150 g serka waniliowego typu danio

  • 1 łyżka budyniu waniliowego

  • 8 g cukru wanilinowego – 1/2 opakowania

  • 1 łyżka cukru

Muffinki marchwiowe z masą twarogową – przepis

  • Marchewki obierz i umyj pod bieżącą wodą. Zetrzyj na tarce o małych oczkach. Starta marchew
  • Przełóż twaróg i serek waniliowy do miski. Dodaj łyżkę budyniu, cukier i cukier wanilinowy. Rozdrobnij i wymieszaj wszystko dokładnie widelcem.Składniki masy serowejMasa serowa
  • Mąkę przesiej przez sitko do miski.Przesiewanie mąki
  • Wsyp do mąki cukier, cukier wanilinowy, cynamon i proszek do pieczenia. Posól. Wszystkie suche składniki dokładnie wymieszaj łyżką.Suche składniki
  • Do naczynia wlej mleko, olej, wbij jajko. Dodaj jogurt. Wymieszaj dokładnie rózgą.Płynne składniki
  • Dodaj do składników suchych startą marchew i składniki płynne. Wszystko wymieszaj do połączenia składników. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Jeżeli będzie za gęste, możesz dodać nie co mleka lub jogurtu.Połączone wszystkie składnikiCiasto marchewkowe
  • Umieść w formie muffinkowej papilotki. Włóż do każdej ciasto marchewkowe do 3/4 wysokości. Na wierzch ciasta połóż łyżeczkę masy twarogowej. Z podanej ilości składników wychodzi 18 babeczek.Ciasto w formieCiasto z masą serową
  • Nagrzej piekarnik do temperatury 190 ℃, grzanie góra/dół. Wstaw formę do nagrzanego piekarnika. Piecz około 25 minut, do suchego patyczka. Sprawdzaj, czy góra się nie zapieka, jeżeli tak to przykryj folią aluminiową. Upieczone muffinki ostudź na kratce.upieczone muffinki

Podobne wpisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *