Ciasto z rabarbarem i budyniem

Ciasto z rabarbarem i budyniem

Maj to miesiąc, w którym króluje rabarbar. Zapraszam na przepyszne ciasto z rabarbarem i budyniem posypane kruszonką. Przepis łatwy i szybki w przygotowaniu.

Połączenie ciasta półkruchego ze słodkim budyniem waniliowym oraz kwaśnym rabarbarem tworzy niepowtarzalny smak tego wiosennego wypieku. Zapraszam na moje inne słodkie wypieki oraz na instagram.

Ciasto z rabarbarem i budyniem

Ilość porcji

12

porcji
Czas przygotowania

60

minut
Czas pieczenia

~60

minut

Danie: ciasto
Stopień trudności: łatwe
Kupując rabarbar zwróć uwagę, by łodygi były jędrne, grube oraz koloru czerwonego.
Z ilości cukru podanej w przepisie wychodzi ciasto średnio słodkie. Jeżeli lubisz ciasta słodkie, to zwiększ ilośc cukru w cieście do 200 g i w budyniu do 3 łyżek.
Ja piekłem ciasto rabarbarowe z budyniem w okrągłej formie o średnicy 25 cm.
Szklanka moja ma 250 ml pojemności.

Składniki na ciasto półkruche

  • 500 g mąki tortowej typ 550 – 3 pełne szklanki

  • 150 g masła 3/4 kostki

  • 160 g cukru – 0,8 szklanki

  • 1 całe jajko i 1 żołtko

  • 2 łyżki śmietany 18% – 50 g

  • 16 g cukru wanilinowego – 1 opakowanie

  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

  • szczypta soli

  • SKŁADNIKI NA BUDYŃ

  • 2 budynie waniliowe

  • 800 ml mleka 3,2% tłuszczu – 3 szklanki + 50 g

  • 2 łyżki cukru

  • NADZIANIE RABARBAROWE

  • 800 g łodyg – u mnie były 4
    4 łyżeczki cukru

Ciasto z rabarbarem i budyniemWskazówki – przepis

  • Rozpocznij od przygotowania budyniu. Do rondelka wlej 2,5 szklanki mleka i wsyp dwie kopiaste łyżki cukru. Zagotuj na średniej mocy palnika, mieszając. Resztę z 800 ml wlej do kubka. Wsyp dwa budynie i wymieszaj dokładnie, by nie było grudek. Odstaw rondelek z palnika. Wlewaj zawartość kubka do mleka, ciągle mieszając. Zmniejsz moc palnika do najmniejszej. Postaw rondelek z powrotem na palnik i pogotuj chwilę, mieszając łyżką. Odstaw budyń do wystygnięcia. Budyń po ugotowaniu powinien być gęsty. Przykryj powierzchnię budyniu folią spożywczą, by nie powstał kożuch.Budyń
  • Odetnij końce rabarbaru. Nie ma potrzeby obierania rabarbaru. Dzięki temu ciasto będzie miało w przekroju ładny malinowy kolor. Pokrój łodygi w talarki o grubości około 5 milimetrów. Przełóż pokrojony rabarbar do miski. Posyp 4 łyżeczkami cukru, wymieszaj i odstaw.
    Pokrojony rabarbar
  • Przesiej do miski mąkę tortową przez sito. Posól. Wsyp cukier, cukier wanilinowy i proszek do pieczenia. Wszystko dokładnie wymieszaj łyżką. Dodaj pokrojone na mniejsze kawałki masło wyjęte z lodówki. Wbij całe jajko i dodaj żółtko oraz 2 łyżki śmietany. Dłońmi wyrób ciasto tak by wszystkie składniki się połączyły. Jeżeli ciasto będzie za gęste, dodaj trochę śmietany. Uformuj z ciasta kulę. Zawiń w folię spożywczą i odłóż do lodówki na 30 minut. Z tej ilości składników uzyskasz około 1000 g ciasta.Składniki na ciastoCiastoCiasto w przekroju.Ciasto w przekroju
  • Wyjmij ciasto z lodówki i podziel na 2 części. Jedna 2/3 i druga 1/3 masy ciasta. Formę, w której będziesz piekł ciasto, posmaruj masłem i obsyp mąką. Większą porcję ciasta rękoma rozpłaszcz na placek wielkości dna formy. Przenieś go do formy. Ręką rozłóż ciasto dokładnie po brzegu dna formy. Uwaga: Możesz ciasto podzielić przed włożeniem do lodówki i włożyć do zamrażalnika. Po wyjęciu zetrzyj na tarce do jarzyn. Rozłóż na dnie formy i ugnieć palcami. Widelcem nakłuj powierzchnię ciasta w formie.
    Nakłute ciasto
  • Odlej sok z rabarbaru. Nie wylewaj go, jest przepyszny. Rozłóż równomiernie rabarbar na cieście w formie. Na rabarbarze rozłóż letni budyń i rozprowadź łyżką równomiernie na całej powierzchni. Zanurzaj łyżkę w ciepłej wodzie, to budyń nie będzie się do niej lepił. Budyń na rabarbarzeNa budyniu rozłóż pozostałą część ciasta. Posmaruj wierzch ciasta roztrzepanym białkiem i posyp obficie kruszonką. Przepis na kruszonkę znajdziesz tutaj.Ciasto z kruszonką
  • Nagrzej piekarnik do temperatury 180 °C, grzanie góra/dół. Wstaw formę z ciastem. Piecz około godziny. Sprawdzaj, czy góra się nie zapieka, jeżeli tak to przykryj folią aluminiową. Upieczone ciasto wyjmij z piekarnik i odstaw na 30 minut. Po tym czasie objedź nożem na około ciasto i otwórz formę. Zdejm bok formy. Zacznij kroić po całkowitym wystygnięciu.Upieczone ciastoSmacznego.

Podobne wpisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *