Ryba z piekarnika w folii z warzywami
Ryba z piekarnika z warzywami to świetny pomysł na obiad. Bardzo proste i szybkie danie w wykonaniu, nie wymagające specjalnych umiejętności.
Zaprzszam na moje inne przepisy na dania z ryb.
Ryba z piekarnika w folii z warzywami
2
porcje25
minut40
minutDanie: ryba, danie główne
Stopień trudności: łatwe
Miruna ma bardzo delikatne mięso, dlatego też jest obrabiana i mrożona na statkach od razu po złowieniu. Kupując rybę, zwróć uwagę, by glazura na filecie była bardzo cienka i przeźroczysta. Filet ryby nie może mieć części wysuszonych. Po rozmrożeniu i odcieknięciu wody mięso ryby powinno być jędrne. Wybieraj grubsze kawałki. Miruna to moja propozycja, oczywiście możesz przyrządzić inną rybę np. dorsza, morszczuka, mintaja lub jakąś rybę słodkowodną.
Składniki
400 g filetu mrożonej miruny
4 plasterki boczku wędzonego
mała cukinia
2 średnie cebule
biała część dużego pora
olej do smażenia
przyprawy: sól, pieprz czarny, zioła prowansalskie, majeranek…
posiekany koperek
Ryba z piekarnika w folii z warzywami – przepis
- Filet umyj pod ciepłą wodą. Pokrój na mniejsze kawałki. Skrop obficie cytryną. Posól, popieprz i odstaw.
- Cebulę obierz i pokrój w piórka. Pora pokrój w talarki, a cukinię w półtalarki.
- Rozgrzej na patelni 4 łyżki oleju. Włóż plastry boczku i smaż do zarumienienia.Dodaj pokrojoną cebulę, pora i cukinię. Posól, popieprz i posyp ziołami. Wymieszaj wszystkie składnik. Smaż na małej mocy palnika przez 10 minut. Pod koniec smażenia dodaj pół szklanki wody. Chwilę podduś pod przykryciem.
- Nagrzej piekarnik do 200 ℃, góra – dół. Wyłóż blachę do pieczenia folią aluminiową. Rozłóż warzywa z boczkiem na całej powierzchni blachy. Na wierzch ułóż rybę.Przykryj blachę drugim kawałkiem foli. Wstaw do piekarnika na około 30 minut. Po tym czasie sprawdź, czy ryba jest upieczona. Posyp koperkiem.Podawaj z ryżem.
Smacznego.