|

Ryba z piekarnika w folii z warzywami

Ryba z piekarnika z warzywami to świetny pomysł na obiad. Bardzo proste i szybkie danie w wykonaniu, nie wymagające specjalnych umiejętności.

Zaprzszam na moje inne przepisy na dania z ryb.

Ryba z piekarnika w folii z warzywami

Ryba z piekarnika w folii z warzywami

Ilość porcji

2

porcje
Czas przygotowania

25

minut
Czas pieczenia

40

minut

Danie: ryba, danie główne
Stopień trudności: łatwe
Miruna ma bardzo delikatne mięso, dlatego też jest obrabiana i mrożona na statkach od razu po złowieniu. Kupując rybę, zwróć uwagę, by glazura na filecie była bardzo cienka i przeźroczysta. Filet ryby nie może mieć części wysuszonych. Po rozmrożeniu i odcieknięciu wody mięso ryby powinno być jędrne. Wybieraj grubsze kawałki. Miruna to moja propozycja, oczywiście możesz przyrządzić inną rybę np. dorsza, morszczuka, mintaja lub jakąś rybę słodkowodną.

Składniki

  • 400 g filetu mrożonej miruny

  • 4 plasterki boczku wędzonego

  • mała cukinia

  • 2 średnie cebule

  • biała część dużego pora

  • olej do smażenia

  • przyprawy: sól, pieprz czarny, zioła prowansalskie, majeranek…

  • posiekany koperek

Ryba z piekarnika w folii z warzywami – przepis

  • Filet umyj pod ciepłą wodą. Pokrój na mniejsze kawałki. Skrop obficie cytryną. Posól, popieprz i odstaw.Filet miruny
  • Cebulę obierz i pokrój w piórka. Pora pokrój w talarki, a cukinię w półtalarki.warzywa i boczekPokrojone warzywaPokrojona cukinia
  • Rozgrzej na patelni 4 łyżki oleju. Włóż plastry boczku i smaż do zarumienienia.Smażony boczekDodaj pokrojoną cebulę, pora i cukinię. Posól, popieprz i posyp ziołami. Wymieszaj wszystkie składnik. Smaż na małej mocy palnika przez 10 minut. Pod koniec smażenia dodaj pół szklanki wody. Chwilę podduś pod przykryciem.Smażone warzywa z boczkiem
  • Nagrzej piekarnik do 200 ℃, góra – dół. Wyłóż blachę do pieczenia folią aluminiową. Rozłóż warzywa z boczkiem na całej powierzchni blachy. Na wierzch ułóż rybę.Warzywa iryba na blaszePrzykryj blachę drugim kawałkiem foli. Wstaw do piekarnika na około 30 minut. Po tym czasie sprawdź, czy ryba jest upieczona. Posyp koperkiem.Podawaj z ryżem.
    Smacznego.Ryba z ryżem

Podobne wpisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *