Ryba z piekarnika w folii z warzywami
Ryba z piekarnika z warzywami to świetny pomysł na obiad. Bardzo proste i szybkie danie w wykonaniu, nie wymagające specjalnych umiejętności.
Zaprzszam na moje inne przepisy na dania z ryb.

Ryba z piekarnika w folii z warzywami
2
porcje25
minut40
minutDanie: ryba, danie główne
Stopień trudności: łatwe
Miruna ma bardzo delikatne mięso, dlatego też jest obrabiana i mrożona na statkach od razu po złowieniu. Kupując rybę, zwróć uwagę, by glazura na filecie była bardzo cienka i przeźroczysta. Filet ryby nie może mieć części wysuszonych. Po rozmrożeniu i odcieknięciu wody mięso ryby powinno być jędrne. Wybieraj grubsze kawałki. Miruna to moja propozycja, oczywiście możesz przyrządzić inną rybę np. dorsza, morszczuka, mintaja lub jakąś rybę słodkowodną.
Składniki
400 g filetu mrożonej miruny
4 plasterki boczku wędzonego
mała cukinia
2 średnie cebule
biała część dużego pora
olej do smażenia
przyprawy: sól, pieprz czarny, zioła prowansalskie, majeranek…
posiekany koperek
Ryba z piekarnika w folii z warzywami – przepis
- Filet umyj pod ciepłą wodą. Pokrój na mniejsze kawałki. Skrop obficie cytryną. Posól, popieprz i odstaw.
- Cebulę obierz i pokrój w piórka. Pora pokrój w talarki, a cukinię w półtalarki.
- Rozgrzej na patelni 4 łyżki oleju. Włóż plastry boczku i smaż do zarumienienia.
Dodaj pokrojoną cebulę, pora i cukinię. Posól, popieprz i posyp ziołami. Wymieszaj wszystkie składnik. Smaż na małej mocy palnika przez 10 minut. Pod koniec smażenia dodaj pół szklanki wody. Chwilę podduś pod przykryciem.
- Nagrzej piekarnik do 200 ℃, góra – dół. Wyłóż blachę do pieczenia folią aluminiową. Rozłóż warzywa z boczkiem na całej powierzchni blachy. Na wierzch ułóż rybę.
Przykryj blachę drugim kawałkiem foli. Wstaw do piekarnika na około 30 minut. Po tym czasie sprawdź, czy ryba jest upieczona. Posyp koperkiem.Podawaj z ryżem.
Smacznego.