surówka z młodej kapusty

Surówka z młodej kapusty z marchwią

Mamy teraz młodą kapustę, trzeba ją jak najczęściej jeść na surowo. Zapraszam na przepyszną surówkę z młodej kapusty z marchwią. Idealny dodatek do obiadu.

Surówka z młodej kapusty z marchewką i jabłkiem to sprawdzony przepis na dodatek do dań głównych. Równie dobrze może być spożywana jako samodzielne danie np. na drugie śniadanie lub kolację. Zapraszam na przepisy innych moich surówek.

Surówka z młodej kapusty z marchwią

Ilość porcji

3

porcje
Czas przygotowania

45

minut

Składniki

  • 1/2 główki młodej kapusty około 500g

  • 1 średnia marchewka

  • 1 winne jabłko

  • olej

  • 2 łyżki soku z cytryny

  • szczypta cukru

  • przyprawy: sól, pieprz czarny

  • posiekany koperek – opcjonalnie

Surówka z młodej kapusty z marchwią – przepis

  • Kapustę przekrój na pół. Umyj i usuń głąb. Ciemnozielone liście możesz usunąć.Połówka kapustyPoszatkuj nożem kapustę. Ja kroję cienko w poprzek główki. Następnie wzdłuż na mniejsze części. Zobacz zdjęcia.Szatkowanie kapustyPoszatkowana kapustaPosól i popieprz kapustę (sól z umiarem). Wymieszaj dokładnie kapustę z przyprawami. Ja robię to ręką poprzez mocne ściskanie przez około 2 minuty.
  • Na drobnych oczkach tarki zetrzyj marchew. Jabłko natomiast zetrzyj na dużych oczkach.Starta marchewStarta marchew i jabłko
  • Dodaj cukier i sok z cytryny. Możesz również dodać koperek. Wszyastko dokładnie wymieszaj ręką. Na koniec przypraw olejem i już łyżką wymieszaj całość. Sprawdź smak i ewentualnie dopraw. Odstaw do lodówki by smaki się połączyły.
    Surówkę z młodej kapusty podawaj jako dodatek do dań głównych lub jako oddzielny posiłek.
    Smacznego.Surówka

Podobne wpisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *