Surówka z młodej kapusty z marchwią
Mamy teraz młodą kapustę, trzeba ją jak najczęściej jeść na surowo. Zapraszam na przepyszną surówkę z młodej kapusty z marchwią. Idealny dodatek do obiadu.
Surówka z młodej kapusty z marchewką i jabłkiem to sprawdzony przepis na dodatek do dań głównych. Równie dobrze może być spożywana jako samodzielne danie np. na drugie śniadanie lub kolację. Zapraszam na przepisy innych moich surówek.
Surówka z młodej kapusty z marchwią
3
porcje45
minutSkładniki
1/2 główki młodej kapusty około 500g
1 średnia marchewka
1 winne jabłko
olej
2 łyżki soku z cytryny
szczypta cukru
przyprawy: sól, pieprz czarny
posiekany koperek – opcjonalnie
Surówka z młodej kapusty z marchwią – przepis
- Kapustę przekrój na pół. Umyj i usuń głąb. Ciemnozielone liście możesz usunąć.Poszatkuj nożem kapustę. Ja kroję cienko w poprzek główki. Następnie wzdłuż na mniejsze części. Zobacz zdjęcia.Posól i popieprz kapustę (sól z umiarem). Wymieszaj dokładnie kapustę z przyprawami. Ja robię to ręką poprzez mocne ściskanie przez około 2 minuty.
- Na drobnych oczkach tarki zetrzyj marchew. Jabłko natomiast zetrzyj na dużych oczkach.
- Dodaj cukier i sok z cytryny. Możesz również dodać koperek. Wszyastko dokładnie wymieszaj ręką. Na koniec przypraw olejem i już łyżką wymieszaj całość. Sprawdź smak i ewentualnie dopraw. Odstaw do lodówki by smaki się połączyły.
Surówkę z młodej kapusty podawaj jako dodatek do dań głównych lub jako oddzielny posiłek.
Smacznego.