Pierogi z truskawkami
Rozpoczął się sezon na truskawki. A więc zapraszam do przepisu na najsmaczniejsze pierogi z truskawkami. Przepis łatwy, a pierogi zawsze się udają.
Przepis na ciasto pierogowe składa się z tylko czterech składników i jest bardzo prosty w wykonaniu. Zapraszam do moich innych przepisów na pierogi.
Pierogi z truskawkami
4
porcje40
minut20
minutPierogi z truskawkami to danie proste w wykonaniu i tanie. Moje ciasto pierogowe ma bardzo krótki skład. Woda musi być bardzo ciepła. Na pierogi używam mąk pszennych: tortowej typ 450 lub poznańskiej czy też wrocławskiej typ 500. Można robić pierogi z mąki pełnoziarnistej.
Szklanka moja ma 250 ml pojemności.
Danie: pierogi, danie bezmięsne
Stopień trudności: proste
Składniki do wykonania pierogów z truskawkami
500 g mąki tortowej – 3 pełne szklanki
3 łyżki oleju rzepakowego
250 ml bardzo ciepłej wody – 1 szklanka
sól
500 g truskawek
Pierogi z truskawkami – przepis
- Mąkę przesiej. Dodaj sól i wymieszaj.
- Wlej do mąki szklankę gorącej wody i wymieszaj łyżką.Dodaj 3 łyżki oleju rzepakowego i zagnieć ciasto. Przykryj ciasto i odstaw na 30 minut by odpoczęło. W tym czasie przygotuj truskawki.
- Umyj truskawki pod bieżącą wodą. Usuń szypułki. Osusz truskawki ręcznikiem papierowym. Moje truskawki były bardzo duże. Muisłem je przekroić na ćwiartki. Jeżeli truskawki są małe, nie trzeba tego robić. Nie słodź pokrojonych truskawek, gdyż puszczą sok.
- Po 30 minutach rozwałkuj kawałek ciasta na placek o grubości 2 milimetrów. Wytnij szklanką lub jakąś pokrywką kółka. Ja wycinałem 8 cm pokrywką.
- Lekko rozciągnij każde kółko na boki. Na środku połóż truskawkę i posyp lekko cukrem. Złóż pieróg na pół i sklej boki. Zrób wokół złączenia widelcem lub ręcznie falbankę. Kładź na oprószoną mąka powierzchnię i przykrywaj ściereczką.
- W 5 litrowym garnku zagotuj 4 litry wody. Posól. Wkładaj pierogi do lekko wrzącej wody. Ja na raz wkładam 25 pierogów. Lekko zamieszaj, tak by nie uszkodzić pierogów. Po wypłynięciu gotuj pięć, sześć minut. Zależy to od grubości rozwałkowanego ciasta. Wyjmuj łyżką cedzakową i układaj na półmiskach. Mnie z tego przepisu wychodzi około 50 pierogów. Ilość zależy od średnicy i grubości wycinanych z ciasta kółek.
- Ja podaję pierogi posypane cukrem i polane jogurtem naturalnym.
Smacznego.