Bułki drożdżowe z serem
Buchty drożdżowe z serem to klasyka wypieków z ciasta drożdżowego. Mięciutkie, z dużą ilością serowego nadziania. Przepyszny dodatek do kawy.
Ciasto drożdżowe na bułki proponuję zrobić z mego przepisu, który znajdziesz tutaj. Pokażę Ci trzy sposoby formowania bułek, które ja stosuję.
Bułki drożdżowe z serem
20
bułek45
minut25
minutDanie: ciasto
Stopień trudności: łatwe
Ciasto drożdżowe zrobiłem z przepisu zamieszczonego na stronie. Ja przygotowuję ciasto zawsze wieczorem i wstawiam do lodówki na noc, by wyrosło. Rano mam gotowe ciasto i od razu mogę formować bułeczki. Ciasto według tego przepisu jest bardzo elastyczne i dobrze się wałkuje. Do masy serowej użyłem twarogu z kostki. Twaróg z wiaderka nie nadaje się, gdyż jest za rzadki i wypłynie w czasie formowania bułek.
Składniki
1 kg ciasta drożdżowego
MASA SEROWA
500 g twarogu półtłustego – 2 kostki
1 żółtko
16 g cukru wanilinowego – 1 opakowanie
4 łyżki cukru
30 g posiekanej kandyzowanej skórki pomarańczowej
Bułki drożdżowe z serem – przepis
- W misce widelcem rozdrobnij twaróg.Dodaj żóltko, cukier wanilinowy, posiekaną skórkę pomarańczową i cukier.Wszystkie składniki wymieszaj dokładnie.
- Podziel ciasto drożdżowe na trzy równe części. Z jednej części rozwałkuj placek o grubości około 5 mm. Dwie pozostałe przykryj ściereczką, by nie wysychało.Rozsmaruj na powierzchni ciasta 1/3 masy twarogowej. Pozostaw z jednego dłuższego boku margines nieposmarowany.Krótszy bok podziel na 3 równe części. Jedną część złóż do środka.Drugą część połóż na pierwszą. Przyciśnij łączenie, aby się skleiło z ciastem.Nożem pokrój na 10 równych pasków.Każdy pasek skręć dwa razy. Odłóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
- Drugą część ciasta rozwałkuj na prostokątny placek o grubości trzech, czterech milimetrów. Podziel nożem na prostokąty wzdłuż krótszego boku na trójkąty.Połóż łyżeczkę nadzienia przy podstawie trójkąta.Zagnij podstawę trójkąta z twarogiem.Zacznij zwijać rogalik w stronę wierzchołka. Odkładaj na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
- Ostatnią część ciasta podziel na pięć równych części. Rozwałkuj każdą na cienki owalny placek. Nałóż łyżkę nadzienia. Ostrym nożem natnij paseczki pod kątem w kierunku brzegu. Nie przetnij brzegu ciasta.Zwiń w wałek w kierunku krawędzi ciasta.Zrób z wałka kółko. Połącz końce z sobą. Odłóż na blachę.Przykryj blachy z bułkami i odstaw na 20 minut do wyrośnięcia.
- Nagrzej piekarnik do temperatury 180°C. Grzanie góra – dół. Posmaruj bułki mlekiem lub roztrzepanym jajkiem. Piecz od 20 do 25 minut. Jeżeli góra będzie się szybko rumienić, przykryj folia aluminiową.
Wystudź na kratce.
Tak wyglądają bułeczki po upieczeniu.Nie lukrowałem oraz nie posypywałem bułeczek kruszonką lub cukrem pudrem. Dla nas są wystarczająco słodkie. Oczywiście możesz przystroić według swego gustu i smaku.
Smacznego.