drożdżówki

Bułki drożdżowe z serem

Buchty drożdżowe z serem to klasyka wypieków z ciasta drożdżowego. Mięciutkie, z dużą ilością serowego nadziania. Przepyszny dodatek do kawy.

Ciasto drożdżowe na bułki proponuję zrobić z mego przepisu, który znajdziesz tutaj. Pokażę Ci trzy sposoby formowania bułek, które ja stosuję.

Bułki drożdżowe z serem

Bułki drożdżowe z serem

Ilość porcji

20

bułek
Czas przygotowania

45

minut
Czas pieczenia

25

minut

Danie: ciasto
Stopień trudności: łatwe
Ciasto drożdżowe zrobiłem z przepisu zamieszczonego na stronie. Ja przygotowuję ciasto zawsze wieczorem i wstawiam do lodówki na noc, by wyrosło. Rano mam gotowe ciasto i od razu mogę formować bułeczki. Ciasto według tego przepisu jest bardzo elastyczne i dobrze się wałkuje. Do masy serowej użyłem twarogu z kostki. Twaróg z wiaderka nie nadaje się, gdyż jest za rzadki i wypłynie w czasie formowania bułek.

Składniki

  • 1 kg ciasta drożdżowego

  • MASA SEROWA

  • 500 g twarogu półtłustego – 2 kostki

  • 1 żółtko

  • 16 g cukru wanilinowego – 1 opakowanie

  • 4 łyżki cukru

  • 30 g posiekanej kandyzowanej skórki pomarańczowej

Bułki drożdżowe z serem – przepis

  • W misce widelcem rozdrobnij twaróg.Rozdrobniony twaróg Dodaj żóltko, cukier wanilinowy, posiekaną skórkę pomarańczową i cukier.Składniki masy twarogowejWszystkie składniki wymieszaj dokładnie.Masa twarogowa
  • Podziel ciasto drożdżowe na trzy równe części. Z jednej części rozwałkuj placek o grubości około 5 mm. Dwie pozostałe przykryj ściereczką, by nie wysychało.Rozwałkowane ciastoRozsmaruj na powierzchni ciasta 1/3 masy twarogowej. Pozostaw z jednego dłuższego boku margines nieposmarowany.Placek posmarowany masąKrótszy bok podziel na 3 równe części. Jedną część złóż do środka.Drugą część połóż na pierwszą. Przyciśnij łączenie, aby się skleiło z ciastem.złożony placek z twarogiemNożem pokrój na 10 równych pasków.Każdy pasek skręć dwa razy. Odłóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.Świderki
  • Drugą część ciasta rozwałkuj na prostokątny placek o grubości trzech, czterech milimetrów. Podziel nożem na prostokąty wzdłuż krótszego boku na trójkąty.Połóż łyżeczkę nadzienia przy podstawie trójkąta.Zagnij podstawę trójkąta z twarogiem.Zacznij zwijać rogalik w stronę wierzchołka. Odkładaj na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.Zwinięte rogaliki
  • Ostatnią część ciasta podziel na pięć równych części. Rozwałkuj każdą na cienki owalny placek. Nałóż łyżkę nadzienia. oalny placekOstrym nożem natnij paseczki pod kątem w kierunku brzegu. Nie przetnij brzegu ciasta.NacięciaZwiń w wałek w kierunku krawędzi ciasta.Zwinięty wałekZrób z wałka kółko. Połącz końce z sobą. Odłóż na blachę.Przykryj blachy z bułkami i odstaw na 20 minut do wyrośnięcia.
  • Nagrzej piekarnik do temperatury 180°C. Grzanie góra – dół. Posmaruj bułki mlekiem lub roztrzepanym jajkiem. Piecz od 20 do 25 minut. Jeżeli góra będzie się szybko rumienić, przykryj folia aluminiową.
    Wystudź na kratce.
    Tak wyglądają bułeczki po upieczeniu.Upieczone zawijasyNie lukrowałem oraz nie posypywałem bułeczek kruszonką lub cukrem pudrem. Dla nas są wystarczająco słodkie. Oczywiście możesz przystroić według swego gustu i smaku.
    Smacznego.

Podobne wpisy