Łosoś duszony z fenkułem i marchwią

Soczysty łosoś duszony z fenkułem i marchwią to proste i szybkie lekkostrawne danie obiadowe. Koper włoski nadaje daniu ciekawy smak.

Zapraszam do moich innych dań z ryb oraz na Instagram.

Łosoś duszony z fenkułem i marchwią

Recipe by Marek
Ilość porcji

2

porcje
Czas przygotowania

30

minut
Czas duszenia

25

minut

Kuchnia: polska Danie: ryba duszona Stopień trudności: łatwe

Do przyrządzenia tego dania możesz użyć ryby, którą lubisz, zarówno słodkowodną, jak i morską. Szklanka moja ma 250 ml pojemności.

Składniki

  • 2 kawałki łososia

  • 1 średni fenkuł

  • 2 marchewki

  • 1/2 średniej cebuli

  • 4 pomidorki koktajlowe

  • 2 łyżki masła

  • 1 łyżka śmietany 18%

  • przyprawy: sól, pieprz czarny, zioła prowansalskie
    posiekany koperek

  • sok z cytryny

Łosoś duszony z fenkułem i marchwią – przepis

  • Kawałki łososia umyj i osusz ręcznikiem papierowym. Skrop sokiem z cytryny, posól, popieprz i posyp ziołami prowansalskimi. Odstaw.Przyprawione kawałki łososia
  • Bulwę kopru włoskiego umyj, odkrój górną część z łodygami oraz plasterek dolnej. Bulwę przekrój na pół, wytnij głąb. FenkułPołówki pokrój cienko w piórka. Cebulę obierz i pokrój również w piórka. Marchewki obierz, umyj i pokrój w półplasterki.Pokrojone warzywa
  • Rozpuść na patelni masło. Dodaj pokrojony fenkuł i cebulę, wymieszaj i duś kilka minut pod przykryciem na małej mocy palnika. Duszenie fenkułaPo tym czasie ułóż na wierzch pokrojone marchewki. Posól i popieprz warzywa. Wlej 3/4 szklanki wody. Połóż na wierzch kawałki przyprawionego łososia. Łosoś gotowy do duszeniaDuś pod przykryciem na małej mocy palnika do momentu, aż warzywa będą miękkie, ale nie rozgotowane.Duszenie ryby z warzywami.
  • Wyjmij kawałki ryby. Wlej do kubka kilka łyżek sosu i dodaj śmietanę, wymieszaj, by nie było grudek i przelej do patelni. Rozprowadź śmietanę po całej powierzchni. Połóż z powrotem rybę i zagotuj. Na koniec posyp posiekanym koperkiem.Gotowy łosoś duszony z fenkułem i marchewką
  • Uduszonego łososia z fenkułem i marchwią podawaj z ziemniakami z wody.

Podobne wpisy