Łosoś duszony z fenkułem i marchwią
Soczysty łosoś duszony z fenkułem i marchwią to proste i szybkie lekkostrawne danie obiadowe. Koper włoski nadaje daniu ciekawy smak.
Zapraszam do moich innych dań z ryb oraz na Instagram.
Łosoś duszony z fenkułem i marchwią
2
porcje30
minut25
minutKuchnia: polska Danie: ryba duszona Stopień trudności: łatwe
Do przyrządzenia tego dania możesz użyć ryby, którą lubisz, zarówno słodkowodną, jak i morską. Szklanka moja ma 250 ml pojemności.
Składniki
2 kawałki łososia
1 średni fenkuł
2 marchewki
1/2 średniej cebuli
4 pomidorki koktajlowe
2 łyżki masła
1 łyżka śmietany 18%
przyprawy: sól, pieprz czarny, zioła prowansalskie
posiekany kopereksok z cytryny
Łosoś duszony z fenkułem i marchwią – przepis
- Kawałki łososia umyj i osusz ręcznikiem papierowym. Skrop sokiem z cytryny, posól, popieprz i posyp ziołami prowansalskimi. Odstaw.
- Bulwę kopru włoskiego umyj, odkrój górną część z łodygami oraz plasterek dolnej. Bulwę przekrój na pół, wytnij głąb.
Połówki pokrój cienko w piórka. Cebulę obierz i pokrój również w piórka. Marchewki obierz, umyj i pokrój w półplasterki.
- Rozpuść na patelni masło. Dodaj pokrojony fenkuł i cebulę, wymieszaj i duś kilka minut pod przykryciem na małej mocy palnika.
Po tym czasie ułóż na wierzch pokrojone marchewki. Posól i popieprz warzywa. Wlej 3/4 szklanki wody. Połóż na wierzch kawałki przyprawionego łososia.
Duś pod przykryciem na małej mocy palnika do momentu, aż warzywa będą miękkie, ale nie rozgotowane.
- Wyjmij kawałki ryby. Wlej do kubka kilka łyżek sosu i dodaj śmietanę, wymieszaj, by nie było grudek i przelej do patelni. Rozprowadź śmietanę po całej powierzchni. Połóż z powrotem rybę i zagotuj. Na koniec posyp posiekanym koperkiem.
- Uduszonego łososia z fenkułem i marchwią podawaj z ziemniakami z wody.