kasza jaglana
||

Jak ugotować kaszę jaglaną na sypko

Kasza jaglana to świetny dodatek do dań wytrawnych jak i słodkich. Również można używać jej do wypieków. Ugotowanie kaszy jaglanej jest proste. Poradzi sobie każdy.

Kasza jaglana to małe żółte ziarenka, które zawierają całe spektrum witamin i minerałów. Ma dużą zawartość białka, cynku, krzemu, jest zasadowa i lekkostrawna. Doskonale sprawdza się jako dodatek do dań mięsnych z sosem. Jest bardzo sycąca. Zobacz mój przepis na pulpety w sosie koperkowym z kaszą jaglaną. Zapraszam do moich innych przepisów z wykorzystaniem kasz oraz na Instagram.

Jak ugotować kaszę jaglaną na sypko

Ilośc porcji

3

porcje
Czas przygotowania

10

minut
Czas gotowania

15

minut

Danie: danie główne
Stopień trudności: łatwe
Do gotowania kaszy jaglanej przygotuj garnek z grubym dnem. Potrzebne będzie sitko do płukania.
Moja szklanka ma 250 ml pojemności.

Składniki

  • 200 g kaszy jaglanej niepełna szklanka

  • łyżeczka masła

  • sól

Jak ugotować kaszę jaglaną na sypko – przepis

  • Kaszę opłucz na sicie pod bieżącą wodą. Odmierz 200 g kaszy jaglanej. Kaszę opłucz na sicie pod bieżącą wodą.Płukanie kaszy
  • W garnku z grubym dnem zagotuj 2 szklanki wody z solą. Wsyp kaszę i dodaj masło. Zamieszaj delikatnie. Gotuj kaszę pod przykryciem na najmniejszej mocy palnika. Nie mieszaj w czasie gotowania. Gdy kasza wchłonie całą wodę, wyłącz grzanie. Pozostaw pod przykryciem przez około 10 minut. Dobry sposób na gotowanie kasz na sypko miały nasze babcie. Gdy kasza wchłonęła wodę, zawijały garnek w koc i pozostawiały do całkowitego ugotowania. W przypadku kaszy jaglanej wystarczy pół godziny.Gotowanie kaszy
  • Kaszę podawaj z daniami mięsnymi, jak również na słodko. Ja zapraszam na pulpety w sosie koperkowym z kaszą jaglaną.
    Smacznego.

Podobne wpisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *