Ciasto kruche ze śliwkami i bezą
Zapraszam na przepyszne ciasto kruche ze śliwkami i beza. Beza jest tak delikatna, że rozpływa się w ustach. Przepis jest łatwy w wykonaniu i tani.
Zapraszam do moich innych przepisów na ciasta oraz na Instagram.
Ciasto kruche ze śliwkami i bezą
12
porcji45
minut55
minutyKuchnia: polska Danie: ciasto Stopień trudności: łatwe
Ciasto piekłem w okrągłej tortownicy o średnicy 22 cm. szklanka moja ma 250 ml pojemności.
Składniki
Ciasto kruche
210 g mąki tortowej – 1,5 szklanki
3 małe jajka lub 2 duże
120 g zimnego masła
1,5 łyżki cukru pudru
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Pianka bezowa
3 białka
120 g cukru – trochę więcej niż 1/2 szklanki
1 łyżka soku z cytryny
20 g budyniu waniliowego bez cukru-1/2 opakowania
2 łyżki oleju
szczypta soli
Pozostałe składniki
600 g śliwek
20 g budyniu waniliowego bez cukru-1/2 opakowania
Ciasto kruche ze śliwkami i bezą – przepis
- Przesiej do miski mąkę. Dodaj cukier puder i proszek do pieczenia. Wszystkie suche składnik wymieszaj. Włóż do miski zimne masło i posiekaj je na drobne kawałki. Rozbij jajka, oddziel żółtka od białek i dodaj do miski. Zagnieć ciasto ręcznie lub mikserem z hakiem. Zrób to w miarę szybko. Z początku ciasto będzie się kruszyć, ale z czasem wszystkie składniki się połączą. Podziel ciasto na dwie części. Zawiń je w folię spożywczą. Większy kawałek włóż do lodówki, a mniejszy do zamrażalnika na 30 minut.
- Umyj śliwki. Wytrzyj ręcznikiem papierowym. Przekrój na pół. Usuń pestkę. Podziel połówki wzdłuż na ćwiartki. Przełóż śliwki do miski, posyp połową proszku budyniowego i wymieszaj.
- Nagrzej piekarnik do 180℃. Grzanie góra/dół. Posmaruj masłem dno i boki tortownicy. Wyjmij większy kawałek ciasta z lodówki. Pokrój na plasterki i wyłóż nimi dno tortownicy. Palcami połącz kawałki tak, by ciasto miało mniej więcej jednakową grubość. Ponakłuwaj ciasto widelcem. Wstaw tortownicę. Piecz 15 minut. Wyjmij i ostudź.
- Dodaj do białek szczyptę soli. Ubij białka mikserem na sztywną pianę. Zacznij od wolniejszych obrotów i przechodź na coraz wyższe. Gdy piana jest już sztywna, zacznij dodawać cukier. Wsypuj łyżką i ubijaj pianę na najwyższych obrotach. Postępuj tak do momentu, gdy cały cukier połączy się z pianą i rozpuści. Ubijanie piany z cukrem do konsystencji gęstej i błyszczącej masy trwało u mnie około 10 minut. Zmniejsz obroty. Dodaj do masy sok z cytryny i wymieszaj. Wsyp połowę proszku budyniowego i wymieszaj tylko do połączenia. Wlej 2 łyżki oleju i chwilę mieszaj.
- Ułóż na podpieczonym cieście śliwki. Na wierzch włóż masę bezową. Łyżką rozprowadź po całej powierzchni. Wyjmij z zamrażalnika kawałek ciasta. Zetrzyj go na tarce o dużych oczkach. Rozłóż równomiernie po całej powierzchni.
- Nagrzej piekarnik do 170℃. Grzanie góra/dół. Wstaw tortownicę. Piecz 55 minut. Sprawdzaj, czy góra się nie zapieka, jeżeli tak to przykryj folią aluminiową. Wyłącz piekarnik. Uchyl nieco drzwiczki i pozostaw ciasto na 30 minut. Wyjmij ciasto i pozostaw do całkowitego wystudzenia. Wyjmij ciasto z formy i przełóż na talerz.