Ciasto kruche ze śliwkami i bezą

Zapraszam na przepyszne ciasto kruche ze śliwkami i beza. Beza jest tak delikatna, że rozpływa się w ustach. Przepis jest łatwy w wykonaniu i tani.

Zapraszam do moich innych przepisów na ciasta oraz na Instagram.

Ciasto kruche ze śliwkami i bezą

Recipe by Marek
Ilość porcji

12

porcji
Czas przygotowania

45

minut
Czas pieczenia

55

minuty

Kuchnia: polska  Danie: ciasto  Stopień trudności: łatwe

Ciasto piekłem w okrągłej tortownicy o średnicy 22 cm. szklanka moja ma 250 ml pojemności.

Składniki

  • Ciasto kruche

  • 210 g mąki tortowej – 1,5 szklanki

  • 3 małe jajka lub 2 duże

  • 120 g zimnego masła

  • 1,5 łyżki cukru pudru

  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

  • Pianka bezowa

  • 3 białka

  • 120 g cukru – trochę więcej niż 1/2 szklanki

  • 1 łyżka soku z cytryny

  • 20 g budyniu waniliowego bez cukru-1/2 opakowania

  • 2 łyżki oleju

  • szczypta soli

  • Pozostałe składniki

  • 600 g śliwek

  • 20 g budyniu waniliowego bez cukru-1/2 opakowania

Ciasto kruche ze śliwkami i bezą – przepis

  • Przesiej do miski mąkę. Dodaj cukier puder i proszek do pieczenia. Wszystkie suche składnik wymieszaj. Włóż do miski zimne masło i posiekaj je na drobne kawałki. Rozbij jajka, oddziel żółtka od białek i dodaj do miski.Posiekane masłoZimne masło i żółtka oddzielone od białek Zagnieć ciasto ręcznie lub mikserem z hakiem. Zrób to w miarę szybko. Z początku ciasto będzie się kruszyć, ale z czasem wszystkie składniki się połączą. Zagniecione kruche ciastoPodziel ciasto na dwie części. Zawiń je w folię spożywczą. Większy kawałek włóż do lodówki, a mniejszy do zamrażalnika na 30 minut.
  • Umyj śliwki. Wytrzyj ręcznikiem papierowym. Przekrój na pół. Usuń pestkę. Podziel połówki wzdłuż na ćwiartki. Przełóż śliwki do miski, posyp połową proszku budyniowego i wymieszaj.Pokrojone śliwki i oprószone proszkiem budyniowym
  • Nagrzej piekarnik do 180℃. Grzanie góra/dół. Posmaruj masłem dno i boki tortownicy. Wyjmij większy kawałek ciasta z lodówki. Pokrój na plasterki i wyłóż nimi dno tortownicy. Palcami połącz kawałki tak, by ciasto miało mniej więcej jednakową grubość. Ponakłuwaj ciasto widelcem. Wstaw tortownicę. Piecz 15 minut. Wyjmij i ostudź.Ponakłuwane ciasto
  • Dodaj do białek szczyptę soli. Ubij białka mikserem na sztywną pianę. Zacznij od wolniejszych obrotów i przechodź na coraz wyższe. Gdy piana jest już sztywna, zacznij dodawać cukier. Wsypuj łyżką i ubijaj pianę na najwyższych obrotach. Postępuj tak do momentu, gdy cały cukier połączy się z pianą i rozpuści. Ubijanie piany z cukrem do konsystencji gęstej i błyszczącej masy trwało u mnie około 10 minut. Zmniejsz obroty. Dodaj do masy sok z cytryny i wymieszaj. Wsyp połowę proszku budyniowego i wymieszaj tylko do połączenia. Wlej 2 łyżki oleju i chwilę mieszaj.Masa bezowa
  • Ułóż na podpieczonym cieście śliwki. Na wierzch włóż masę bezową. Łyżką rozprowadź po całej powierzchni. Śliwki i masa bezowa na cieścieCiasto przygotowane do pieczeniaWyjmij z zamrażalnika kawałek ciasta. Zetrzyj go na tarce o dużych oczkach. Rozłóż równomiernie po całej powierzchni.Ciasto przygotowane do pieczenia
  • Nagrzej piekarnik do 170℃. Grzanie góra/dół. Wstaw tortownicę. Piecz 55 minut.  Sprawdzaj, czy góra się nie zapieka, jeżeli tak to przykryj folią aluminiową. Wyłącz piekarnik. Uchyl nieco drzwiczki i pozostaw ciasto na 30 minut. Wyjmij ciasto i pozostaw do całkowitego wystudzenia. Wyjmij ciasto z formy i przełóż na talerz. Upieczone ciasto

Podobne wpisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *