Ciasto na naleśniki i krokiety
Łatwy i wielokrotnie sprawdzony przepis na ciasto naleśnikowe. Z tego ciasta wychodzą przepyszne naleśniki czy to na słodko, czy też słono. Gorąco polecam.
W skład ciasta wchodzą łatwo dostępne i tanie składniki. Można z niego zrobić również krokiety. Proces przygotowania trwa dosłownie kilkanaście minut. Zapraszam do moich przepisów na naleśniki oraz na Instagram.
Ciasto na naleśniki i krokiety
18
placków20
minut35
minutKuchnia: polska / Potrawa: naleśniki / stopień trudności: łatwe
Wszystkie składniki w temperaturze pokojowej. Do przygotowania ciasta naleśnikowego użyłem zwykłej wody, ale również może być woda gazowana. Moja szklanka ma 250 ml pojemności.
Składniki
320 g mąki tortowej typ 450 – 2 szklanki
330 ml mleka o zawartości 3,2% tłuszczu – 1 i 1/3 szklanki
330 ml wody – 1 i 1/3 szklanki
2 jajka
szczypta soli
1/3 płaskiej łyżeczki cukru – opcjonalnie
2 łyżki oleju
Ciasto na naleśniki i krokiety – przepis
- Przygotuj wszystkie składniki w temperaturze pokojowej.
- Mąkę przesiej przez sito do miski. W ten sposób usuniesz ewentualne paprochy i jednocześnie ją napowietrzysz.
- Wlej do naczynia, w którym będziesz przygotowywał ciasto naleśnikowe całe mleko i 1/3 szklanki wody. Dodaj cukier, który spowoduje, że placki będą miały ładny kolor po usmażeniu. Wbij do płynu dwa jajka. Rada: Wbijaj jajko najpierw na spodeczek, a ze spodka wlej do naczynia. W razie jakiejś niespodzianki ze świeżością jajka nie zmarnujesz płynu. Posól płyn. Rózgą dokładnie wymieszaj jajka z mlekiem i wodą.
- Zacznij wsypywać powoli do płynu mąkę. Jednocześnie mieszaj rózgą bądź mikserem powstające ciasto. Gdy ciasto będzie gęstnieć, dodawaj powoli pozostałą wodę. Rada: Nie wlewaj całej wody na raz. O wiele lepiej jest wyrabiać ciasto gęściejsze. Jak ciasto będzie miało gładką konsystencję i nie będzie miało grudek, wlej resztę wody. Mieszaj do połączenia wszystkich składników.
- Ciasto będzie stosunkowo rzadkie. Ciasto nie co zgęstnieje w czasie odpoczywania. Z takiego ciasta łatwo smażyć cienkie naleśniki. Jeżeli lubisz naleśniki grubsze, to zmniejsz ilość wody w przepisie. Tak wygląda moje ciasto na naleśniki i krokiety.
- Wlej do ciasta dwie łyżki oleju. Dokładnie wymieszaj całość. Dodanie oleju sprawi, że nie będziesz musiał smarować patelni tłuszczem w czasie smażenia placków. Przykryj i odstaw na 30 minut, by ciasto odpoczęło.