Jabłecznik na biszkoptach bez pieczenia
Jabłecznik na biszkoptach bez pieczenia to idealne ciasto na upalne letnie dni. Bardzo prosty i łatwy przepis. To doskonała alternatywa dla pieczonego jabłecznika.
Zapraszam do moich innych przepisów na ciasta oraz na Instagram.
Jabłecznik na biszkoptach bez pieczenia
12
porcji60
minutkilka
godzinKuchnia: polska Danie: jabłecznik Stopień trudności: łatwe
Ciasto można zrobić z surowych jabłek, jak również z jabłek prażonych ze słoika. Jabłeczni zrobiłem w kwadratowej tortownicy o boku 24 cm. Szklanka moja ma 250 ml pojemności.
Składniki
1,5 kg obranych kwaskowatych jabłek lub duży słoik prażonych jabłek
2 galaretki agrestowe z cukrem
16 biszkoptów
13 biszkoptów typu delicje
100 g rodzynek
kandyzowana skórka z pomarańczy
2 łyżki soku z cytryny
Jabłecznik na biszkoptach bez pieczenia – przepis
- Wyłóż dno tortownicy biszkoptami. Odmierz 200 ml gorącej wody, wsyp 2 galaretki i dokładnie wymieszaj, by żelatyna całkiem się rozpuściła. Odstaw.
- Umyj jabłka pod bieżącą wodą. Obierz ze skórki. Pokrój na ćwiartki. Usuń gniazda nasienne. Pokrój jabłka w centymetrową kostkę. Kandyzowaną skórkę pomarańczową posiekaj nożem na mniejsze części. Przełóż pokrojone jabłka do garnka z grubym dnem lub na patelnię. Wsyp umyte rodzynki i posiekaną skórkę, wymieszaj. Wyciśnij sok z cytryny. Wszystko wymieszaj. Wlej 1/4 szklanki wody. Smaż jabłka na małej mocy palnika, ciągle mieszając. Gdy jabłka zaczną się rozpadać, wlej rozpuszczoną galaretkę i wymieszaj. Ostudź w naczyniu z zimną wodą.
- Jeżeli będziesz korzystał z jabłek prażonych ze słoika, to przełóż jabłka do miski, dodaj ostudzoną galaretkę i wymieszaj. W obu przypadkach wstaw naczynie z jabłkami do lodówki, by masa stężała. Wystarczy 45 minut.
- Przełóż masę jabłkową na ułożone biszkopty. Wierzch wyrównaj. Ułóż na wyrównanej masie jabłkowej biszkopty typu delicje. Wstaw tortownicę do lodówki na kilka godzin, by jabłecznik na biszkoptach dobrze stężał.
- Przełóż ciasto na talerz i pokrój w kostkę.