Muffinki cytrynowe z lukrem
Muffinki cytrynowe z lukrem są puszyste w środku i mają bardzo aromatyczny cytrynowy smak. Muffinki cytrynowe z lukrem są łatwe i szybkie w przygotowaniu.
Zapraszam do moich innych przepisów na ciasta oraz na Instagram.
Muffinki cytrynowe z lukrem
12
babeczek25
minut25
minutSzklanka moja ma 250 ml pojemności.
Składniki
Ciasto cytrynowe
320 g mąki tortowej – 2 szklanki
100 g cukru – 1/2 szklanki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
8 g cukru wanilinowego – 1/2 opakowania
szczypta soli
200 g mleka – 0,8 szklanki
50 g jogurtu naturalnego – około 1/4 szklanki
2 jajka
skórka z 1 cytryny
sok z 1 cytryny
70 g oleju – 1/3 szklanki
olejek cytrynowy – opcjonalnie
Lukier cytrynowy
6 łyżek cukru pudru
sok z cytryny
Muffinki cytrynowe z lukrem – przepis
- Przesiej mąkę do miski. Dodaj 2 łyżeczki proszku do pieczenia, cukier wanilinowy, cukier oraz szczyptę soli. Wszystkie suche składniki dokładnie wymieszaj.
- Cytrynę wyszoruj w ciepłej wodzie, spłucz i osusz ręcznikiem papierowym. Zetrzyj skórkę tarką o drobnych oczkach. Wyciśnij sok z cytryny.
- Mleko, jogurt oraz olej wlej do miski, wbij 2 jajka. Dodaj również startą skórkę i sok z jednej cytryny. Ewentualnie olejek cytrynowy. Wszystkie mokre składniki wymieszaj rózgą kuchenną.
- Przelej mokre składniki do miski z suchymi składnikami. Wszystko wymieszaj rózgą tylko do połączenia składników.
- Nagrzej piekarnik do 180oC, grzanie góra dół. Formę do muffinek wyłóż papilotkami. Łyżką maczaną w ciepłej wodzie napełnij ciastem papilotki. Wstaw formę do nagrzanego piekarnika. Piecz 25-30 minut, sprawdź patyczkiem, czy muffinki cytrynowe są gotowe. Upieczone wyjmij z formy i odstaw na talerz.
- Wsyp do kubka 6 łyżek cukru pudru dodaj 2 łyżki soku z cytryny. Łyżką mieszaj do momentu, gdy powstanie gładki syrop. W razie potrzeby uzupełnij sok.
- Gotowym lukrem cytrynowym posmaruj maffinki.