Naleśniki z serem i sosem truskawkowym
Naleśniki z serem i sosem truskawkowym to idealne i szybkie danie na letni słodki obiad. Dzieci i dorośli będą zachwyceni.
Zachęcam do zrobienia ciasta naleśnikowego wg mego przepisu, zmniejszając masę składników o połowę. Zapraszam do moich innych przepisów na naleśniki i na Instagram.
Naleśniki z serem i sosem truskawkowym
8
Naleśników40
minut25
minutKuchnia: polska / Potrawa: naleśniki / stopień trudności: łatwe
Wszystkie składniki w temperaturze pokojowej. Do przygotowania ciasta naleśnikowego użyłem zwykłej wody, ale również może być woda gazowana. Można naleśniki zrobić bez udziału wody, na samym mleku. Do smażenia użyłem patelni do placków naleśnikowych o średnicy 20 cm.
Moja szklanka ma 250 ml pojemności.
Składniki
CIASTO
160 g mąki tortowej typ 450 – 1 szklanka165 ml mleka o zawartości 3,2% tłuszczu – 0,7 szklanki
165 ml wody – 0,7 szklanki
1 jajko
1 łyżka oleju
szczypta soli
szczypta cukru – opcjonalnie
MASA SEROWA
250 g twarogu półtłustego – 1 kostka
150 g serka waniliowego typu danio – 1 opakowanie
3 łyżeczki cukru
8 g cukru wanilinowego – 1/2 opakowania
cynamon, skórka z cytryny – opcjonalnie
SOS TRUSKAWKOWY
200 g truskawek
Naleśniki z serem i sosem truskawkowym – przepis
- Przygotuj wszystkie składniki w temperaturze pokojowej.
Mąkę przesiej przez sito do miski. W ten sposób usuniesz ewentualne paprochy i jednocześnie ją napowietrzysz.
Wlej do naczynia, w którym będziesz przygotowywał ciasto naleśnikowe całe mleko i połowę wody. Dodaj cukier, który spowoduje, że placki będą miały ładny kolor po usmażeniu. Wbij do płynu jajko. Rada: Wbijaj jajko najpierw na spodeczek, a ze spodka wlej do naczynia. W razie jakiejś niespodzianki ze świeżością jajka nie zmarnujesz płynu. Posól płyn. Rózgą dokładnie wymieszaj jajko z mlekiem i wodą.
Zacznij wsypywać powoli do płynu mąkę. Jednocześnie mieszaj rózgą bądź mikserem powstające ciasto. Gdy ciasto będzie gęstnieć, dodawaj powoli pozostałą wodę. Rada: Nie wlewaj całej wody na raz. O wiele lepiej jest wyrabiać ciasto gęściejsze. Jak ciasto będzie miało gładką konsystencję i nie będzie miało grudek, wlej resztę wody. Mieszaj do połączenia wszystkich składników.
Ciasto będzie stosunkowo rzadkie. Ciasto nie co zgęstnieje w czasie odpoczywania. Z takiego ciasta łatwo smażyć cienkie naleśniki. Jeżeli lubisz naleśniki grubsze, to zmniejsz ilość wody w przepisie. Tak wygląda moje ciasto na naleśniki i krokiety. UWAGA: Szczegółowy przepis z dużą ilością zdjęć znajdziesz na moim blogu. - Wlej do ciasta łyżkę oleju. Dokładnie wymieszaj całość. Dodanie oleju sprawi, że nie będziesz musiał smarować patelni tłuszczem w czasie smażenia placków. Przykryj i odstaw na 30 minut, by ciasto odpoczęło.
- Gdy ciasto odpoczywa, przygotuj masę serową i sos truskawkowy. Włóż do miski twaróg i rozgnieć go widelcem. Dodaj serek waniliowy. Wsyp cukier oraz cukier wanilinowy. Dodaj inne składniki, które lubisz – cynamon, skórka z cytryny, rodzynki… Wszystkie składniki wymieszaj.
- Przed smażeniem pierwszego naleśnika, posmaruj patelnię delikatnie olejem. W ten sposób pierwszy placek będzie zawsze udany. Ustaw średnią moc palnika i nagrzej patelnię. Wlej na patelnię porcję ciasta. Smaż do zarumienienia się placka. Przewróć na drugą stronę. Usmażone placki odkładaj na talerz. Dobierz tak moc palnika, by zapiekanie placków nie następowało za szybko, bo będą surowe w środku.
- Truskawki wymyj i odszypułkuj. Rozgnieć widelcem. Możesz posłodzić.
- Ułóż na placku porcję masy serowej. Zawiń naleśnik. Jeden ze sposobów formowania naleśników pokazuję na zdjęciu.
- Rozgrzej na patelni olej. Ułóż zawinięte naleśniki. Smaż z obu stron do zarumienienia. Układaj na talerzu. Podawaj polane sosem truskawkowym.