Placki na kefirze polane truskawkami
Placki na kefirze to idealny pomysł na przepyszne śniadanie, podwieczorek lub kolację. Podane z truskawkami na pewno zachwycą wszystkie dzieci i nie tylko.
Zapraszam do przepisu na moje placuszki z mąki kukurydzianej na kefirze.
Placki na kefirze polane truskawkami
18
sztuk15
minut15
minut
Kuchnia: kuchnia polska / Potrawa: placki / Stopień trudności: łatwe
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Szklanka moja ma 250 ml pojemności.
Składniki
100 g mąki pszennej tortowej
250 ml kefiru
1 jajko
1 łyżeczka cukru wanilinowego
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
masło klarowane lub olej do smażenia
300 g truskawek
1 łyżeczka cukru do truskawek
Placki na kefirze polane truskawkami – przepis
- Przesiej mąkę do miski. Dodaj cukier wanilinowy, proszek do pieczeni i sól. wszystko dokładnie wymieszaj. Wlej do naczynia kefir. Wbij jajko. Wymieszaj rózgą.
- Suche składniki dodawaj do płynnych stopniowo. Dokładnie wymieszaj. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstszą od ciasta naleśnikowego.
- Umyj i odszypułkuj truskawki. Rozgnieć je widelcem i posyp cukrem. Rozgrzej tłuszcz na patelni. Wkładaj łyżką ciasto na dobrze rozgrzany tłuszcz. Smaż z obu stron na złoty kolor.
- Usmażone placki odkładaj na talerz. Z podanej porcji składników wyszło mi 18 placków. Podawaj polane pogniecionymi truskawkami.