Placki z truskawkami

Placki na kefirze polane truskawkami

Placki na kefirze to idealny pomysł na przepyszne śniadanie, podwieczorek lub kolację. Podane z truskawkami na pewno zachwycą wszystkie dzieci i nie tylko.

Zapraszam do przepisu na moje placuszki z mąki kukurydzianej na kefirze.

Placki na kefirze polane truskawkami

Recipe by Marek
Ilość porcji

18

sztuk
Czas przygotowania

15

minut
Czas smażenia

15

minut


Kuchnia: kuchnia polska / Potrawa: placki / Stopień trudności: łatwe
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Szklanka moja ma 250 ml pojemności.

Składniki

  • 100 g mąki pszennej tortowej

  • 250 ml kefiru

  • 1 jajko

  • 1 łyżeczka cukru wanilinowego

  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

  • szczypta soli

  • masło klarowane lub olej do smażenia

  • 300 g truskawek

  • 1 łyżeczka cukru do truskawek

Placki na kefirze polane truskawkami – przepis

  • Przesiej mąkę do miski. Dodaj cukier wanilinowy, proszek do pieczeni i sól. wszystko dokładnie wymieszaj. Wlej do naczynia kefir. Wbij jajko. Wymieszaj rózgą.Kefir z jajkiem
  • Suche składniki dodawaj do płynnych stopniowo. Dokładnie wymieszaj. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstszą od ciasta naleśnikowego.Ciasto
  • Umyj i odszypułkuj truskawki. Rozgnieć je widelcem i posyp cukrem. Rozgrzej tłuszcz na patelni. Wkładaj łyżką ciasto na dobrze rozgrzany tłuszcz. Smaż z obu stron na złoty kolor. Pogniecione truskawkiCiasto na patelniSmażone placki
  • Usmażone placki odkładaj na talerz. Z podanej porcji składników wyszło mi 18 placków. Podawaj polane pogniecionymi truskawkami.Usmażone plackiPlacki z truskawkami

Podobne wpisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *