Polędwice z mintaja z boczkiem w porach
Polędwice z mintaja z boczkiem w porach to bardzo smaczne danie z ryby na obiad. Przepis prosty i szybki w przyrządzeniu. Polecam.
Zapraszam do moich innych przepisów na dania z ryb oraz na Instagram.
Polędwice z mintaja z boczkiem w porach
2
porcje25
minut25
minutKuchnia: polska / Potrawa: ryba duszona/ Stopień trudności: łatwe
Mintaj występuje w północnych morzach Pacyfiku. To dziko żyjąca ryba w czystych akwenach oceanu. Ryba o smacznym, kruchym i chudym mięsie. Jest jedną z najtańszych dziko żyjących ryb na polskim rynku.
Składniki
330 g mrożonej polędwicy z mintaja – 1 opakowanie
większy kawałek pora – biała część
2 średnie cebule
100 g boczku wędzonego
olej do smażenia
sok z cytryny
przyprawy: sól, pieprz czarny, zioła prowansalskie, majeranek
posiekany koperek
Polędwice z mintaja z boczkiem w porach – przepis
- Wyjmij rybę z opakowania. Umyj pod bieżącą wodą. Połóż na talerzu. Skrop obficie sokiem z cytryny. Posól, popieprz, oprósz ziołami prowansalskimi i odstaw.
- Odetnij kawałek pora. Usuń końcówkę. Umyj i pokrój w plasterki. Cebulę obierz i przekrój na pół. Pokrój połówki w talarki. Boczek pokrój w paski.
- Rozgrzej na patelni olej. Włóż pokrojony boczek i smaż do lekkiego zarumienienia. Dodaj cebulę i por. Smaż do momentu zeszklenia. Przypraw solą, pieprzem i posyp majerankiem. Wymieszaj. Ułóż na wierzchu kawałki polędwicy z mintaja. Wlej 1/2 szklanki wody. Duś pod przykryciem, na małej mocy palnika przez 25 minut.
- Gotową rybę podawaj z ziemniakami posypanymi koperkiem. Równie smaczna jest podana z ryżem.