Kotleciki rybne ułożone na warzywach

Świąteczna ryba po grecku – inaczej

Ryba po grecku to jedno z wielu dań, które są chętnie przygotowywane na świąteczny stół. Dzisiaj proponuję kotleciki rybne w warzywach. Przepis jest bardzo prosty i szybki w wykonaniu.

Zapraszam do moich innych przepisów na dania z ryb oraz na Instagram.

Świąteczna ryba po grecku – inaczej

Recipe by Marek
Ilość porcji

4

porcje
Czas przygotowania

45

minut
Czas smażenia

8

minut
Czas duszenia

8

minut

Kuchnia: kuchnia polska / Potrawa: ryba w warzywach / Stopień trudności: łatwe

Mintaj to gatunek ryby, dziko żyjącej, z rodziny dorszowatych. . Kupując filety z mintaja, zwróć uwagę na ilość glazury, wybieraj kawałki o cienkiej glazurze. Ja kupiłem polędwiczki z mintaja. Szklanka moja ma 250 ml pojemności. Mintaj to moja propozycja, oczywiście możesz przyrządzić inną rybę np. dorsza, morszczuka, mirunę lub rybę słodkowodną.

Składniki

  • Kotleciki rybne

  • 300 g polędwicy z mintaja

  • 1 jajko

  • 1 pełna łyżka bułki tartej plus do obtoczenia kotlecików

  • kawałek cebuli

  • olej do smażenia

  • siekany koperek

  • Warzywa duszone

  • 3 średnie marchewki

  • 1 średnia pietruszka

  • spory kawałek korzenia selera

  • 3 średnie cebule

  • 40 g koncentratu pomidorowego – 1/2 słoiczka

  • przyprawy: sól, pieprz czarny, 4 ziarenka ziela angielskiego, 2 listki laurowe

Świąteczna ryba po grecku – przepis

  • WarzywaWarzywa korzeniowe do ryby po grecku obierz i umyj pod bieżącą wodą. Zetrzyj warzywa na tarce o dużych oczkach. Starte warzywaCebulę obierz i pokrój w piórka. Rozgrzej na patelni olej, włóż cebulę i smaż na małej mocy palnika, aż będzie miękka. Przełóż usmażoną cebule do miski.Usmażona cebula
  • Dolej na patelnię trochę oleju. Włóż starte warzywa, ziele angielskie i liście laurowe. Wlej pół szklanki wody.Warzywa Wszystko wymieszaj i duś pod przykryciem, aż warzywa będą miękkie. W razie potrzeby dodaj wody. Pod koniec duszenia dodaj do warzyw usmażoną cebulę oraz koncentrat pomidorowy. Przypraw solą i pieprzem. Wszystko starannie wymieszaj. Podduś przez chwilę bez przykrycia. Gotowe warzywa do ryby po grecku odstaw.
    Uduszone warzywa
  • Kawałek cebuli pokrój w drobną kostkę. Na patelni rozpuści łyżeczkę masła. Pokrojoną cebulę podsmaż na złoty kolor. Zamrożone filety z mintaja opłucz pod ciepłą wodą i odstaw do całkowitego rozmrożenia. Rozmrożoną rybę odciśnij z pozostałego płynu. Pokrój filety na mniejsze kawałki i zmiel w maszynce do mielenia mięsa. Do zmielonej ryby wsyp 1 łyżkę bułki tartej, wbij jajko i dodaj usmażoną cebulę oraz posiekany koperek. Przypraw solą i pieprzem. Wszystkie składnik dokładnie wymieszaj.Składniki kotlecikówMasa rybna na kotleciki
  • Rozgrzej na patelni olej. Z masy rybnej formuj ręką maczaną w wodzie kotleciki. Obtaczaj w bułce tartej i układaj na patelni. Smaż na średniej mocy palnika przez kilka minut z obu stron do zarumienienia. Usmażone kotlety przełóż na talerz i odstaw.Usmażone kotleciki rybne
  • Przełóż warzywa na patelnię, na wierzch ułóż kotleciki. Przykryj pokrywką i kilka minut podduś.Kotleciki rybne ułożone na warzywach
  • W salaterce układaj warstwami rybę i duszone warzywa warzywa, Ostatnią warstwą powinny być warzywa. Na wierzchu możesz położyć plasterki cytryny. Rybę po grecku podawaj na zimno lub ciepło z pieczywem.Gotowa świąteczna ryba po grecku

Podobne wpisy