Świąteczna ryba po grecku – inaczej
Ryba po grecku to jedno z wielu dań, które są chętnie przygotowywane na świąteczny stół. Dzisiaj proponuję kotleciki rybne w warzywach. Przepis jest bardzo prosty i szybki w wykonaniu.
Zapraszam do moich innych przepisów na dania z ryb oraz na Instagram.
Świąteczna ryba po grecku – inaczej
4
porcje45
minut8
minut8
minutKuchnia: kuchnia polska / Potrawa: ryba w warzywach / Stopień trudności: łatwe
Mintaj to gatunek ryby, dziko żyjącej, z rodziny dorszowatych. . Kupując filety z mintaja, zwróć uwagę na ilość glazury, wybieraj kawałki o cienkiej glazurze. Ja kupiłem polędwiczki z mintaja. Szklanka moja ma 250 ml pojemności. Mintaj to moja propozycja, oczywiście możesz przyrządzić inną rybę np. dorsza, morszczuka, mirunę lub rybę słodkowodną.
Składniki
Kotleciki rybne
300 g polędwicy z mintaja
1 jajko
1 pełna łyżka bułki tartej plus do obtoczenia kotlecików
kawałek cebuli
olej do smażenia
siekany koperek
Warzywa duszone
3 średnie marchewki
1 średnia pietruszka
spory kawałek korzenia selera
3 średnie cebule
40 g koncentratu pomidorowego – 1/2 słoiczka
przyprawy: sól, pieprz czarny, 4 ziarenka ziela angielskiego, 2 listki laurowe
Świąteczna ryba po grecku – przepis
- Warzywa korzeniowe do ryby po grecku obierz i umyj pod bieżącą wodą. Zetrzyj warzywa na tarce o dużych oczkach. Cebulę obierz i pokrój w piórka. Rozgrzej na patelni olej, włóż cebulę i smaż na małej mocy palnika, aż będzie miękka. Przełóż usmażoną cebule do miski.
- Dolej na patelnię trochę oleju. Włóż starte warzywa, ziele angielskie i liście laurowe. Wlej pół szklanki wody. Wszystko wymieszaj i duś pod przykryciem, aż warzywa będą miękkie. W razie potrzeby dodaj wody. Pod koniec duszenia dodaj do warzyw usmażoną cebulę oraz koncentrat pomidorowy. Przypraw solą i pieprzem. Wszystko starannie wymieszaj. Podduś przez chwilę bez przykrycia. Gotowe warzywa do ryby po grecku odstaw.
- Kawałek cebuli pokrój w drobną kostkę. Na patelni rozpuści łyżeczkę masła. Pokrojoną cebulę podsmaż na złoty kolor. Zamrożone filety z mintaja opłucz pod ciepłą wodą i odstaw do całkowitego rozmrożenia. Rozmrożoną rybę odciśnij z pozostałego płynu. Pokrój filety na mniejsze kawałki i zmiel w maszynce do mielenia mięsa. Do zmielonej ryby wsyp 1 łyżkę bułki tartej, wbij jajko i dodaj usmażoną cebulę oraz posiekany koperek. Przypraw solą i pieprzem. Wszystkie składnik dokładnie wymieszaj.
- Rozgrzej na patelni olej. Z masy rybnej formuj ręką maczaną w wodzie kotleciki. Obtaczaj w bułce tartej i układaj na patelni. Smaż na średniej mocy palnika przez kilka minut z obu stron do zarumienienia. Usmażone kotlety przełóż na talerz i odstaw.
- Przełóż warzywa na patelnię, na wierzch ułóż kotleciki. Przykryj pokrywką i kilka minut podduś.
- W salaterce układaj warstwami rybę i duszone warzywa warzywa, Ostatnią warstwą powinny być warzywa. Na wierzchu możesz położyć plasterki cytryny. Rybę po grecku podawaj na zimno lub ciepło z pieczywem.