Muffinki czekoladowe z wiśniami

Muffinki czekoladowe z wiśniami

Muffinki czekoladowe z wiśniami to łatwy przepis na wspaniałe ciasto do kawy. Połączenie ciasta czekoladowego z wiśniami to idealna kompozycja smakowa.

Zapraszam do moich innych przepisów na muffinki oraz na Instagram.

Muffinki czekoladowe z wiśniami

Ilość porcji

12

muffinek
Czas przygotowania

30

minut
Czas pieczenia

25

minut

Kuchnia: kuchnia polska / Potrawa: ciasto / Stopień trudności: łatwe

Do ciasta wykorzystałem zajączka czekoladowego, który pozostał ze Świąt Wielkanocnych. Wszystkie składniki w temperaturze pokojowej.
Szklanka moja ma 250 ml pojemności.

Składniki

  • 300 g mąki tortowej – 2 szklanki

  • 100 g cukru – 1/2 szklanki

  • 2 łyżki kakao

  • 8 g cukru wanilinowego 1/2 opakowania

  • 50 g czekolady

  • 110 ml oleju rzepakowego – 1/2 szklanki

  • 1 jajko

  • 250 ml mleka – 1 szklanka

  • szczypta soli

  • 300 g wiśni

Muffinki czekoladowe z wiśniami – przepis

  • Przygotuj wszystkie składniki. Wiśnie umyj pod bieżącą wodą i wydryluj.Składniki na muffinkiWiśnie
  • Wlej do naczynia mleko, olej. Wbij jajko. Posól. Wszystkie składniki wymieszaj rózgą.Płynne składniki
  • Przesiej mąkę przez sito do miski. Dodaj proszek do pieczenia, cukier, sól, cukier wanilinowy i kakao. Czekoladę potnij na drobne kawałki i dodaj do suchych składników. Wymieszaj rózgą tylko do połączenia składników.Przesiewanie mąkiCiasto czekoladowe
  • Nagrzej piekarnik do temperatury 200°C. Grzanie góra/dół. Włóż papilotki do muffinkowej formy. Wypełnij do 3/4 wysokości ciastem. Na wierzch połóż 4 wiśnie.Muffinki przed pieczeniem
  • Wstaw formę do nagrzanego piekarnika. Piecz około 25 minut, do suchego patyczka. Sprawdzaj, czy góra się nie zapieka, jeżeli tak to przykryj folią aluminiową. Upieczone muffinki ostudź na kratce.Upieczone muffinki

Podobne wpisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *