Klops z łopatki wieprzowej
Klops z łopatki wieprzowej to świetna alternatywa dla kotletów mielonych. Proste wykonanie. Wspaniale smakuje na ciepło i na zimno do chleba zamiast wędliny.
Zapraszam do moich innych przepisów na dania mięsne oraz na Instagram.
Klops z łopatki wieprzowej
Kategoria: danie mięsne / Potrawa: klops / Stopień trudności: łatwe
Do zrobienia klopsa wykorzystałem mięso mielone z łopatki. Równie smaczny będzie z mielonego mięsa wieprzowego i wołowego, pól na pół. Klops może być podawany na ciepło np. z kaszą gryczaną i surówką oraz na zimno do chleba.
Składniki
500 g mielonej łopatki wieprzowej
1 średnia cebula
1 ząbek czosnku
1 jajko
1 kajzerka lub 2 łyżki bułki tartej
olej do smażenia i do posmarowania foremki do pieczenia
1 łyżeczka masła
przyprawy: sól, pieprz czarny, papryka słodka mielona, zioła prowansalskie, majeranek…
Klops z łopatki wieprzowej – Przepis
- Kajzerkę namocz w ciepłej wodzie. Ja zamiast kajzerki użyłem miękiszu chleba pszennego. Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę. Na patelni rozgrzej olej. Przesmaż cebulę do zarumienienia się. Przełóż mięso mielone do miski. Dodaj jajko i przyprawy. Wyciśnij czosnek przez praskę. Odciśnij bułkę z wody i dodaj do miski. Przełóż usmażoną cebule.
- Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj ręką, aż powstanie jednolita masa. Z mięsa uformuj klopsa. Posyp go zmieloną papryka.
- Prostokątną foremkę o wymiarach 20 x 12 cm wyłóż papierem do pieczenia i wysmaruj olejem. Przełóż ostrożnie klopsa do foremki. Na wierzch połóż wiórki masła.
- Nagrzej piekarnik do 180°C, grzanie góra/dół. Wstaw klopsa i piecz 60 – 70 minut. Po upieczeniu ostudź w foremce. Wyjmij z foremki i przełóż na półmisek.
- Klopsa możesz podawać na ciepło jako danie główne. Świetnie pasuje do niego kasza gryczana i marchewka duszona.