Upieczony klops

Klops z łopatki wieprzowej

Klops z łopatki wieprzowej to świetna alternatywa dla kotletów mielonych. Proste wykonanie. Wspaniale smakuje na ciepło i na zimno do chleba zamiast wędliny.

Zapraszam do moich innych przepisów na dania mięsne oraz na Instagram.

Klops z łopatki wieprzowej

Recipe by Marek

Kategoria: danie mięsne / Potrawa: klops / Stopień trudności: łatwe

Do zrobienia klopsa wykorzystałem mięso mielone z łopatki. Równie smaczny będzie z mielonego mięsa wieprzowego i wołowego, pól na pół. Klops może być podawany na ciepło np. z kaszą gryczaną i surówką oraz na zimno do chleba.

Składniki

  • 500 g mielonej łopatki wieprzowej

  • 1 średnia cebula

  • 1 ząbek czosnku

  • 1 jajko

  • 1 kajzerka lub 2 łyżki bułki tartej

  • olej do smażenia i do posmarowania foremki do pieczenia

  • 1 łyżeczka masła

  • przyprawy: sól, pieprz czarny, papryka słodka mielona, zioła prowansalskie, majeranek…

Klops z łopatki wieprzowej – Przepis

  • Kajzerkę namocz w ciepłej wodzie. Ja zamiast kajzerki użyłem miękiszu chleba pszennego. Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę. Na patelni rozgrzej olej. Przesmaż cebulę do zarumienienia się. Przełóż mięso mielone do miski. Dodaj jajko i przyprawy. Wyciśnij czosnek przez praskę. Odciśnij bułkę z wody i dodaj do miski. Przełóż usmażoną cebule.Składniki na klopsa
  • Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj ręką, aż powstanie jednolita masa. Z mięsa uformuj klopsa. Posyp go zmieloną papryka.Wymieszane wszystkie składnikiUformowany klops.
  • Prostokątną foremkę o wymiarach 20 x 12 cm wyłóż papierem do pieczenia i wysmaruj olejem. Przełóż ostrożnie klopsa do foremki. Na wierzch połóż wiórki masła.klops przygotowany do pieczenia
  • Nagrzej piekarnik do 180°C, grzanie góra/dół. Wstaw klopsa i piecz 60 – 70 minut. Po upieczeniu ostudź w foremce. Wyjmij z foremki i przełóż na półmisek.
  • Klopsa możesz podawać na ciepło jako danie główne. Świetnie pasuje do niego kasza gryczana i marchewka duszona.Danie główne

Podobne wpisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *