Bułki z serem

Łódeczki drożdżowe z serem

Przepyszne bułeczki drożdżowe w kształcie łódeczek z dużą ilością masy serowej. Moja propozycja na dzień Babci i Dziadka na odwiedziny wnuków.

Zapraszam do moich innych przepisów na ciasta oraz na Instagram.

Łódeczki drożdżowe z serem

Recipe by Marek
Ilość porcji

15

bułeczek
Czas przygotowania

60

minut
Czas oczekiwania

90

minut
Czas pieczenia

25

minut

Kuchnia: polska / Potrawa: ciasto / Stopień trudności: łatwe

Składniki

  • 1/2 porcji cista drożdżowego wg tego przepisu

  • MASA SEROWA

  • 250 g twarogu półtłustego

  • 150 g serka waniliowego typu danio – 1 pojemnik

  • 2 łyżeczki cukru

  • 2 łyżki budyniu waniliowego w proszku

  • 50 g rodzynek

  • kandyzowana skórka pomarańczowa lub cytrynowa

  • 8 g cukru wanilinowego – 1/2 porcji

Łódeczki drożdżowe z serem – przepis

  • Namocz w gorącej wodzie rodzynki na 10 minut. Przepłucz ciepłą wodą. Wysusz na ręczniku papierowym.
  • Twaróg przełóż do miski. Dodaj serek. Wsyp cukier, cukier wanilinowy i proszek budyniowy. Wszystko rozdrobnij widelcem na masę bez większych grudek. Jeżeli chcesz by masa, była gładka, możesz twaróg zmielić w maszynce do mięsa. Na koniec dodaj rodzynki i kandyzowaną skórkę. Wszystko wymieszaj. Sprawdź smak.Masa serowa
  • Ciasto rozwałkuj. Wytnij kółkiem do pizzy kwadraty 10×10 cm. Natnij 1 cm od przeciwległych brzegów. Na środek między nacięciami ułóż masę serową. Zwijaj bułeczkę w kształcie łódki, tak jak pokazałem na zdjęciach. Jest to proste. Uformowane bułeczki układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Blachę przykryj i odstaw w ciepłe miejsce na kilkanaście minut do wyrośnięcia. Posmaruj ciasto rozmąconym białkiem za pomocą pędzla.Formowanie łódeczekUformowane bułki
  • Nagrzej piekarnik do 180°C, grzanie góra/dół. Wstaw bułki do piekarnika. Piecz 25 minut, do suchego patyczka. Gdyby zaczął się przypiekać wierzch ciasta, to przykryj folią aluminiową. Po upieczeniu ostudź na kratce.Upieczone bułeczki

Podobne wpisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *