Łódeczki drożdżowe z serem
Przepyszne bułeczki drożdżowe w kształcie łódeczek z dużą ilością masy serowej. Moja propozycja na dzień Babci i Dziadka na odwiedziny wnuków.
Zapraszam do moich innych przepisów na ciasta oraz na Instagram.
Łódeczki drożdżowe z serem
15
bułeczek60
minut90
minut25
minutKuchnia: polska / Potrawa: ciasto / Stopień trudności: łatwe
Składniki
1/2 porcji cista drożdżowego wg tego przepisu
MASA SEROWA
250 g twarogu półtłustego
150 g serka waniliowego typu danio – 1 pojemnik
2 łyżeczki cukru
2 łyżki budyniu waniliowego w proszku
50 g rodzynek
kandyzowana skórka pomarańczowa lub cytrynowa
8 g cukru wanilinowego – 1/2 porcji
Łódeczki drożdżowe z serem – przepis
- Namocz w gorącej wodzie rodzynki na 10 minut. Przepłucz ciepłą wodą. Wysusz na ręczniku papierowym.
- Twaróg przełóż do miski. Dodaj serek. Wsyp cukier, cukier wanilinowy i proszek budyniowy. Wszystko rozdrobnij widelcem na masę bez większych grudek. Jeżeli chcesz by masa, była gładka, możesz twaróg zmielić w maszynce do mięsa. Na koniec dodaj rodzynki i kandyzowaną skórkę. Wszystko wymieszaj. Sprawdź smak.
- Ciasto rozwałkuj. Wytnij kółkiem do pizzy kwadraty 10×10 cm. Natnij 1 cm od przeciwległych brzegów. Na środek między nacięciami ułóż masę serową. Zwijaj bułeczkę w kształcie łódki, tak jak pokazałem na zdjęciach. Jest to proste. Uformowane bułeczki układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Blachę przykryj i odstaw w ciepłe miejsce na kilkanaście minut do wyrośnięcia. Posmaruj ciasto rozmąconym białkiem za pomocą pędzla.
- Nagrzej piekarnik do 180°C, grzanie góra/dół. Wstaw bułki do piekarnika. Piecz 25 minut, do suchego patyczka. Gdyby zaczął się przypiekać wierzch ciasta, to przykryj folią aluminiową. Po upieczeniu ostudź na kratce.