Pierś z kurczaka w warzywach
||

Pierś kurczaka duszona z warzywami

Pierś kurczaka duszona z warzywami to propozycja na pyszny obiad. Kawałki mięsa w kremowym sosie z dużą ilością brukselki i fasolki szparagowej.

Zapraszam do moich innych przepisów na dania mięsne oraz na Instagram.

Pierś kurczaka duszona z warzywami

Recipe by Marek
Ilość porcji

2

porcje
Czas przygotowania

45

minut
Czas duszenia

30

minut

Kuchnia: polska / Potrawa: kurczak duszony w warzywach / Stopień trudności: łatwe

Do przyrządzenia piersi kurczaka użyłem warzyw mrożonych wyjętych z paczki mieszanki wiosennej. Wykorzystałem brukselkę i zieloną fasolkę szparagową. Oczywiście możesz wybrać inne warzywa. Moja szklanka ma 250 ml pojemności.

Składniki

  • 1 pierś z kurczaka

  • 8 sztuk brukselki

  • garść fasolki szparagowej

  • 1 średnia cebula

  • olej do smażenia

  • mąka

  • 1 łyżka śmietany 18% – opcjonalnie

  • przyprawy: sól, pieprz czarny, ziele angielskie liście laurowe, papryka słodka…

  • posiekany koperek

Pierś kurczaka duszona z warzywami – przepis

  • Obierz cebulę i pokrój w piórka. Z piersi z kurczaka usuń błony. Umyj mięso i osusz ręcznikiem papierowym. Pokrój w poprzek włókien na centymetrowe plastry.pierś z kurczakapokrojona pierś
  • Każdy kawałek rozbij lekko ręką. Mięso przełóż do miski. Posól, popieprz i oprósz słodką papryką. Obłóż pokrojoną cebulą. Dodaj kilka ziaren ziela angielskiego oraz 2 liście laurowe. Wymieszaj wszystkie składniki. Przykryj miskę i odstaw na 30 minut do lodówki by smaki się przeszły.Mięso z przyprawami
  • Wyjmij mięso z lodówki. Zdejmij cebulę, ziarna ziela angielskiego oraz liście laurowe. Obtocz kawałki w mące. Na patelni rozgrzej olej. Przełóż kawałki na patelnię. Obsmaż z obu stron na złoty kolor. Przełóż na ręcznik papierowy, by tłuszcz obciekł. Na pozostałym na patelni tłuszczu zeszklij cebulę, którą zdjąłeś z mięsa.obsmażanie mięsa
  • Wlej do garnka 1,5 szklanki wody. Zagotuj. Obsmażone mięso, cebulę oraz ziele angielskie i liście laurowe włóż do gotującej się wody. Zmniejsz moc palnika do najmniejszej. Duś pod przykryciem mieszając od czasu do czasu.
  • Przygotuj warzywa. Nie rozmrażaj ich. Włóż warzywa do duszonego mięsa. Duś całość przez 30 minut.warzywaMięso duszone z warzywami.
  • Odlej do kubka trochę sosu z garnka, dodaj śmietanę i wymieszaj, by nie było grudek. Wlej zawartość kubka do duszonego mięsa i wymieszaj. Chwilę pogotuj. Posyp posiekanym koperkiem.Uduszona pierś z kurczaka z warzywami
  • Pierś kurczaka duszoną z warzywami podawaj z kaszą gryczaną oraz surówką.

Podobne wpisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *